четвъртък, 5 май 2016 г.

Премиерът прати протестиращите да убеждават Валери Симеонов да не сваля кабинета

Премиерът Бойко Борисов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов са дали съгласие да бъдат преразгледани текстовете от Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина, но при условие, че Патриотичния фронт не постави ултиматуми, че ще свали правителството.

Това разказа Стефан Манов от обществения съвет на българите в чужбина, който бе един от участниците в разговора на премиера с представители на живеещите извън страната български граждани.

Борисов уверил българите в чужбина, че разбира аргументите им, съгласен е да се върне автоматичното откриване на секции зад граница, както и да се създаде избирателен район „Чужбина“. Гражданските организации обаче трябва да убедят Патриотичния фронт в правотата си. Заради това омбудсманът Мая Манолова им е организирала среща с лидера на НФСБ Валери Симеонов следобед.
Срещата с Борисов иницирана от омбудсмана Мая Манолова, която вчера прие българите. Представители на обществения съвет на българите в чужбина връчиха 6 000 подписа срещу ограничаване правото на вот на българите по света. Според тях сред най-големите недостатъци на Изборния кодекс е отпадането на възможността за автоматично образуване на секции в местата, в които вече е имало такива, каквато опция даваха отменените текстове.