сряда, 29 юни 2016 г.

Путин пусна руснаците обратно в Турция

Президентите Реджеп Ердоган на Турция и Владимир Путин на Русия се разбраха да се срещнат, предаде АФП, като цитира кабинета на държавния глава в Анкара.

Новината бе потвърдена и от руска страна чрез РИА Новости.

Двамата лидери изразиха също така готовност за съживяване на двустранните отношения и на съвместната борба срещу тероризма.

"Разговорът ми с Владимир Путин бе много продуктивен и полезен", заяви по-рано турският лидер.

Двамата държавни глави проведоха днес първия си телефонен разговор от много месеци насам. Той е продължил 40 минути, съобщи московската телевизия НТВ.

Те разговаряха за първи път след свалянето на руски самолет от турски изтребители на 24 ноември 2015 г. Тогава загинаха пилотът и руски командос, пратен да го спасява. Инцидентът предизвика дипломатическа и търговска война между Москва и Анкара.

Оттогава досега Путин на няколко пъти отказа разговори и срещи с Ердоган.

По ирония на съдбата последната среща помежду им бе на 16 ноември 2015 г. - четири дни преди инцидента със самолета. Двамата се видяха на форума на Г-20 в турския курорт Анталия.

Засега не се съобщава къде и кога ще бъде уговорената по телефона среща.
Завчера Кремъл съобщи, че Ердоган се е извинил в писмо на Путин за свалянето нн самолета. Вчера пък турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че не става дума за извинение, а за съжаление. Но от Кремъл продължиха да твърдят, че писмото съдържа извинение.

Русия смята да вдигне ограниченията за свои туристи да посещават Турция, съобщиха от Кремъл.

Путин е уверил за това Ердоган в разговора им. Ограниченията бяха наложени след свалянето на самолета. В резултат туристическата индустрия в Турция понесе сериозни загуби.

Руският президент допълнил, че е поръчал на правителството в Москва да възобнови сътрудничеството с Анкара в търговско-икономическата сфера.