събота, 18 юни 2016 г.

В Китай дават бързи заеми срещу гола снимка за гаранция

Жените в Китай изпращат свои голи снимки, на които държат личните си карти като гаранция за "бързи" кредити, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Китайските държавни медии пишат, че вероятно става дума за хиляди случаи.

Феноменът, който според в. Beijing Youth Daily върви в онлайн мрежата за персонални заеми Jiedaibao, привлича вниманието и на властите, защото се твърди, че лихварите изнудват кредитополучателките, че ще им разпространят снимките, като искат сексуални услуги от тях за компенсация, след като не могат да си платят заемите, чиято лихва достига 30% седмично.

Разследване на Beijing Youth Daily, който е издание на младежката организация на Китайската комунистическа партия показва, че тази практика е много оразпространена в университетите, където било обществена тайна, че много студентки изпращали своите снимки, за да получат бърз кредит.

Потребител на китайската социална мрежа Weibo, която е местният еквивалент на туитър, твърди, че е събрал доказателства, че не само студентки, но и жени от земеделските райони също са завлечени в схемата.

Beijing Youth Daily описва конкретен случай на студентка от провинция Дзянсу, чиито неприятности започнали, когато изтеглила заем от 500 юана - около $75, през февруари, за да създаде онлайн магазин .Но при 30% седмична лихва тя не можела да обслужва лесно заема, като се наложила да събере от 15 други лихвари още 120 000 юана. Постепенно подлежащата на връщане сума нараснала до 250 000 юана - около $38 000.

Накрая жената дала своя гола снимка в замяна на по-голям заем, като в добавка предоставила и лична информация. Когато не могла да погаси заема, лихварят я заплашил, че ще изпрати снимката ѝ на нейни роднини.

С помощта на семейството си тя започнала да връща заемите, но все още дължи 60 000 юана.

Историята не може да бъде потвърдена от независим източник, пише в. "Ню Йорк таймс".