неделя, 17 юли 2016 г.

Фетхуллах Гюлен: Възможно е пучът да е инсценировка на Ердоган

Живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен заяви пред журналисти в щата Пенсилвания, че пучът може да е бил инсцениран от режима на Ердоган и призова народа на Турция да не разглежда военната намеса в положителна светлина.

Демокрацията не може да бъде постигната чрез военна акция, каза ислямският проповедник, цитиран от "Гардиън".

Гюлен е на мнение, че е възможно пучът да е инсценировка, която да добави допълнителни обвинения срещу симпатизантите на неговото проислямско движение "Хизмет".

На митинг в събота вечерта в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова американския си колега Барак Обама да съдейства за екстрадирането от САЩ на проповедника Фетхуллах Гюлен.

САЩ трябва да екстрадират този човек. Обръщам се към президента Обама. Казвах, че вие трябва или да депортирате този човек, или да ни го предадете, но не бях чут. След този опит за преврат отново повтарям: предайте го на Турция - заяви Ердоган.

Ердоган твърди, че проповедникът Фетхуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, е отговорен за извършения снощи неуспешен опит за преврат.

Самият Гюлен отхвърли обвиненията, че има роля в опита за преврат в Турция:

Осъждам по най-строг начин опита за военен преврат в Турция. Като човек, потърпевш от няколко военни преврата през последните пет десетилетия, е особено оскърбително да бъда обвиняван, че съм свързан с подобен опит. Категорично отричам тези обвинения - коментира Гюлен.