сряда, 20 юли 2016 г.

Ердоган забрани учените да излизат от Турция

След като уволни хиляди полицаи, военни, магистрати, стотици журналисти и над 21 000 преподаватели, турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви и забрана за турските учени да напускат страната.

Това предаде държавната телевизия TRT. Според медията решението е взето от Съвета за висше образование. Забраната важи за представители на академичните и университетските среди.

А тези, които са в чужбина, трябва да бъдат потърсени, ако скоро не е имало връзка с тях.
Официално писмо с нареждането е изпратено до всички висши учебни заведения. До второ нареждане се спира и сътрудничеството по размяна на специалисти.

Вчера 15 000 служители на Министерството на образованието, 1577 лектори и 21 000 учители бяха уволнени. Чистката на турския президент след преврата продължава.


Ердоган забрани религиозните погребения за участниците в преврата


Турция забрани религиозните погребения за участниците в опита за преврат. Дирекцията по религиозни въпроси обяви, че имамите не могат да отправят молитви за "войници, привърженици на преврата, които застрашиха нашата нация".

Дирекцията, която е работодател на всичките 75 хил. турски имами, уточни, че забраната няма да важи за онези, които са участвали под принуда, съобщи Анадолската агенция.


Обновена!