неделя, 10 юли 2016 г.

Борисов замина за Иран, ще търси купувач на руското оборудване за АЕЦ „Белене“

Правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисов заминава за Иран. В Техеран Борисов ще разговаря с президента Хасан Рохани, с външният министър Джавад Зариф и с членове на иранския парламент, съобщи БНР. Делегацията ни ще търси в Иран купувач на изработеното от руската „Атомстройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“, за което НЕК беше осъден от производителя да плати 550 милиона евро.

Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна и да възстановим дадените пари, това ще бъде най-доброто решение, анонсира преди седмици премиерът Бойко Борисов.

Иран, Индия и Йордания са потенциални пазари. Там в момента се изграждат идентични мощности на тази в Белене. След произнасянето на арбитража, спрямо страната ни вече се начислява ежедневна лихва в размер на 167 хиляди евро. Няма прогноза, колко ще набъбне сумата до уреждането на плащането.

Уреждането на конфликтите в Сирия и Ирак също ще са във фокуса на разговорите, в контекста на миграционния поток към Европа и ролята на България като външна граница на Европейския съюз.Освен премиера и външният министър, за Техеран заминават и представители на 15 български фирми. В рамките на визитата ще бъдат подписани споразумения за сътрудничество в областта на инвестициите и малкия и средния бизнес.