четвъртък, 4 август 2016 г.

С нечувани фанфари местна власт във Варна приветства дарение на 100 светлоотразителни жилетки

С нечувани фанфари в сряда сутринта почти цялата местна власт във Варна приветства дарение на 100 светлоотразителни жилетки за нуждите на пътната полиция (КАТ) в града. Събитието се проведе във фоайето пред официалната зала в община Варна. На събитието присъстваха кмета на града Иван Портних, заместник-кметът по сигурността, заместник-шефът на областната дирекция на полицията, шефът на КАТ-Варна, както и почетният консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев.

Цялата гюрултия вероятно бе точно поради факта, че подаръкът бе връчен присъствено от руснака с израелски паспорт Офер Миретцки, който е крупен инвеститор в града. Миретцки е съуправляващ на дружеството "Оркид Гардънс", управляващо най-големия търговски център във Варна – "Гранд мол". Той се води и заместник-председател на учредената наскоро Българо – израелска търговска камара, която бе представена като официален дарител на жилетките.

Почетният консул представи жилетките като "високотехнологични". Те били подобни на тези, които се използват от пътните полицаи в Израел.

Любопитното в случая е, че 100-те жилетки са брандирани с надписа "Пътна полиция", а екипите на КАТ във Варна от тази година са само три. Ако жилетките бъдат раздадени на катаджиите из цялата област, то шестимата варненски пътни полицаи ще могат дълго време да сменят жилетки, без да ги перат.

От областната дирекция на полицията обясниха за Mediapool, че официален получател на дарението е община Варна. Вероятно част от жилетките щели да се ползват и от 60-те общински полицаи в града. Как общинската полиция ще ползва жилетки, на които пише "Пътна полиция" (която не е към общината - б.р.), не се разбра.

Дарението е направено към общината "с цел ограничаване на пътно-транспортния травматизъм".

Кой е Офер Миретцки?

Извън факта, че той има голям бизнес във Варна и е способен да накара цялата местна власт да стане на крака за дарение от 100 светлоотразителни жилетки, през 2010 година ДАНС обяви Миретцки за опасен за национална сигурност. Той беше експулсиран от страната със заповед на тогавашния шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

По същото време ДАНС реши да експулсира заподозрения като мафиот Константин Циганов-Костя, както и Андрей Панпурин, Леонид Беренбаун, Роман Миретцки-Брилянта и Анатолий Дремлюг. Това се е случи много скоро след арестите по операция "Октопод".

Впоследствие на Миретцки бе разрешено да се върне в страната ни, за да може да движи бизнеса с имоти. И до днес конкретните причини за решението на ДАНС да изгонят Миретцки не са оповестени публично. Не е ясно с как той веднъж е бил сметнат за заплаха за националната сигурност, а малко след това изведнъж е престанал да бъде такава.