четвъртък, 11 август 2016 г.

Бъчварова: Предадохме Бююк на Турция, защото е заплаха за националната сигурност

България е предала на Турция издирвания от Анкара за връзки с Фетулах Гюлен бизнесмен Абдуллах Бююк, защото той е заплаха за националната сигурност, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова пред БТВ.


"Той не е уредил статута си в България шест месеца", аргументира се тя. Бююк е подал молба за политическо убежище, но тя е била отхвърлена от комисията към президентството. Веднага след това той е екстрадиран на основание на Закона за чужденците, тъй като Абдулах е просрочил срока за пребиваване у нас. Бъчварова уточни, че той може да обжалва това решение, но от Турция.


Според турските власти пребиваващия у нас Абдуллах Бююк, е тясно свързан с живеещия в Съединените щати Гюлен, обвиняван от Турция за организатор на опита за военен преврат. Вестник "Стар“ уточнява, че българските сили за сигурност са го предали на турските гранични власти при Капъ куле, след което той е отведен в дирекцията на полицията в Одрин.
Бююк бе в България още от септември м.г., той поиска политическо убежище у нас, но след последното настояване на Анкара то му е отказано. Външният министър Мевлют Чавушоглу по-рано днес анонсира, че екстрадицията на „предателя“ предстои, без да уточни кога.
Искането на Турция за екстрадиция на Бююк бе отказано още преди няколко месеца, но сега го връщаме с основанието, че разрешението му за пребиваване в България е изтекло.


При предаването на Бююк в Турция той е бил посрещнат от тв камери и медии. "Това ни изненада и нас. Ние не сме съобщавали на турските власти кога ще го предадем", каза Бъчварова. И категорично отрече да има някаква сделка между България и Турция.


Турция бе поискала през февруари екстрадирането на 43-годишния Абдуллах Бююк, който миналата година пристига в България с намерението да прехвърли тук целия си бизнес, тъй като е преследван политически в родината си. Той не крие принадлежността си към движението "Хизмет" на Гюлен. В Турция Бююк се е занимавал с продажба на интернет домейни и хостинг. През март Софийският апелативен съд отхвърля искането за екстрадиция. От началото на годината южната ни съседка е отправила четири искания за екстрадиция и по всички тях българският съд се е произнесъл окончателно.


"От 28 юни досега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин", заяви на 1 август министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тогава на митинг в Анталия турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу изненадващо обяви, че ще прати делегация в България, която да върне в Турция избягал гюленист.