вторник, 9 август 2016 г.

Ген. Радев и Манолова не стават за кандидат-президенти

Изпълнителното бюро на БСП взе решение за отлагане на заседанието на Националния съвет на партията, което трябваше да се проведе в неделя. Причината е, че ген. Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова, които са част от номинаците и трябва да бъдат гласувани, не отговарят на изискванията на закона към момента.

Според чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана Манолова не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост. На същото основание на закона, ген. Радев може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на  досегашния си пост. Процедурата за това е в ход и се чака указ на президента.

Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им.

Останалите номинирани са Михаил Миков, Илияна Йотова, Румен Гечев, Янаки Стоилов, Таско Ерменков и Марио Трайков.