вторник, 9 август 2016 г.

Ердоган се среща с Путин днес

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган се срещат днес в Санкт Петербург след 8-месечно охлаждане на отношенията между двете страни. Причината бе инцидента със сваления руски самолет през ноември миналата година.

Посещението ще е и първото зад граница за турския държавен глава след неуспешния опит за преврат срещу него от 15 юли.

Визитата на Ердоган в Русия се осъществява след изразеното от него преди няколко месеца съжаление за свалянето на бомбардировача и поднесените извинения на семействата на загиналите. Очаква се президентите да обсъждат въпроси за отмяна на наложеното от Русия ембарго за внос на турски хранителни стоки и продължаване на съвместната работа по проекта за газопровод "Турски поток".

В дневния ред са включени още сирийската криза и борбата с тероризма. Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще разговарят насаме, след което срещата им ще продължи с работна закуска с участието на министри и пресконференция. Ще се проведат и разговори между представители на деловите среди на двете държави, сред оито  като сред тях е предвидено да бъде ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.