четвъртък, 15 септември 2016 г.

Разкрития: БНБ платила 12 милиона лева на хамали

Повече от 12 милиона лева е платила БНБ за хамалски услуги на компания с 20 лева капитал, разкри сайтът Nbox.

Преди ден Сметната палата публикува одитния доклад на централната банка за миналата година, в който са описани дълъг списък от тежки нарушения.

Оказва се, че БНБ е ползвала изключително луксозни хамалски услуги. Става дума за поръчка за пренасяне и товаро-разтоварни дейности, за което централната банка е броила 1 418 886 лв. с ДДС през 2015 г. От тях 1,17 млн. лв. са начислени за пренасяне на принтери, компютри, маси, столове, шкафове, каси, машини, дивани, фотьойли, пластмасови бутилки с вода от 19.2 литра и кашони.

В одитният доклад няма информация за това кой е спечелил апетитния хамалски договор, но според сайта Nbox това е столичната фирма "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД на Николай Самарджиев.

Според публикацията това не е първият му договор с централната банка. През 2014 г. фирмата е сключила договор за такелажни и строително-монтажни работи на стойност от 4.8 млн. лв. с ДДС. А четири години по-рано през 2010 г. отново "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД се е добрала до обществена поръчка за същата дейност на стойност 8.423 млн. лв.

Фирмата е регистрирана през същата година, в която е спечелила огромния договор. Вписана е в Търговския регистър на 10 март 2010 г.

Други безобразия

Одитът на Сметната палата е открил възлагането на 9 договора, за които не са проведени обществени поръчки.

БНБ е пропуснала да обяви търгове за доставки на гориво за служебните автомобили, а директно е броила 304 161 лв. с ДДС на ОМВ и "Петрол" по силата на безсрочни договори от 2004 г. Не е имало и обществени поръчки за мобилни услуги, за резервни части и ремонт на служебните автомобили.

От Сметната палата са разкрили и меко казано странен контракт за доставка на комуникационно оборудване и софтуер с компанията "Телелинк". Договорът с нея е сключен през 2011 и е бил за срок от 4 години. По това време компанията беше на определяния като баща на икономическия екип на НДСВ бизнесмен Спас Русев, който наскоро бе легитимиран като собственик на "Виваком" и футболния клуб "Левски".

В договора с "Телелинк" няма нито цена, нито количества. Така в крайна сметка БНБ е платила 8 пъти повече пари на фирмата от прогнозния бюджет. Вместо 1 260 000 лв. без ДДС фирмата е получила 10 570 589 лв.