сряда, 14 септември 2016 г.

Сестрите Уилямс хванати с допинг, антидопинговата агенция ги укрила

Сестрите Уилямс и гимнастичката Симон Байлс са имали положителни допингтестове, но антидопинговата агенция WADA е укрила резултатите от тях.

Това стана ясно след като хакерската група Fancybear разби базата данни на WADA и публикува информацията в нета.

Според огласените от хакерите документи, на Серена Уилямс през 2010, 2014 и 2015 г. е разрешено да използва забранените вещества оксикодон, хидроморфон, преднизон, преднизолон и метилпреднизолон.

Сестра й Винъс през 2010, 2011, 2012 и 2013 г. е имала разрешение да приема преднизон, преднизолон, триамцинолон и формотерол.

В публикуваните от хакерите документи не са посочени диагнозите, заради които WADA e разрешила на сестрите да приемат забранените вещества.
Russia Today съобщава, че допинг пробата на четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс през 2016 г. е била положителна заради психостимуланта метилфенидат, но американската гимнастичка не е дисквалификацирана. През 2012, 2013 и 2014 г. й е разрешено да използва и амфетамин/декстроамфетамин.

На американската баскетболистка Елена Деле Доне, шампион от Рио, пък е било разрешено да използва амфетамин през 2016 г., а през 2014 г. - амфетамин и хидрокортизон.

Световната антидопингова агенция WADA потвърди пред Би Би Си, че руска групировка, която се занимава с кибершпионаж, е проникнала незаконно в базата данни на ADAMS - системата за антидопингов мениджмънт и администрация.

В съобщение до медиите WADA уточнява, че хакерите от Fancy Bear са получили достъп до конфиденциални медицински данни.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков побърза да заяви, че "и дума не може да става" за официално руско участие или съучастие в хакерската атака.

Няколко частни американски разузнавателни компании твърдят, че групировката Fancy Bear е свързана с Главното разузнавателно управление на Генщаба на Руската федерация.