петък, 16 септември 2016 г.

Борисов: Ако Бокова беше наш кандидат, да съм я отзовал отдавна

Ако ГЕРБ беше излъчила Ирина Бокова за кандидат за шеф на ООН, щях да съм я отзовал много отдавна. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет във вторник, става ясно от стенограмата от заседанието.

"До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление, нашият кандидат е трети, пети, седми, пети. С цялото ми уважение, дори Македония и Сърбия са преди нас. Някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас, на България. Защото, тук правя една скоба, ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, това беше наш кандидат, излъчен от нас, аз да съм го отзовал много отдавна. Така, както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре, макар че всички ми казваха – не, тя иначе добре се представи, но английският й малко по-слаб, немският отличен…", посочва Борисов.

Получавам коментари и слушах внимателно, едва ли не че ние сме щели да провалим тази кандидатура или ще я проваляме, за да издигнем някой друг. Тук малко да се посмеят медиите: аз съм казал, че няма да се кандидатирам за президент, но защо да не се кандидатирам за ООН при тая логика? Аз мисля, че кабинетът ще ме подкрепи!, допълва той.

Борисов изразява недоволството си и от факта, че Бокова е отхвърлила поканата му да дойде в София, защото има други ангажименти.

Аз поканих госпожа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Не ми направи това добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство те е номинирало… И аз имам отговорни задачи в сряда, днес, утре, с гости, в петък ни е Съветът в Братислава, но държах да го кажа в нейно присъствие.

Предишното правителство положи огромни усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов, за избирането на госпожа Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО. Положихме огромни усилия.

По думите на премиера не е имало закъснение с кандидатурата на Бокова, а напротив - нейната кандидатура е била издигната първа.

Много преди да дойде времето – преди няколко години, за избор за нов генерален секретар на ООН, в последните си дни Орешарски реши да номинира госпожа Бокова, въпреки че знаеха, че си отиват, въпреки че знаеха, че много години има до този избор. Те го направиха и никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия. Ние си замълчахме. Но след това, като толерантно правителство, като правителство, което не отрича, а се опитва навсякъде, където може, да има приемственост, особено в международен план, да го следва, ние като правителство, спомняте си добре, изпратихме и потвърдихме с официален документ решение на Министерски съвет до Ню Йорк.

Започнаха изслушването. Тук, понеже някои спекулират, всичко това (и съм разпоредил, който иска от медиите след това да му се даде) са писмата за подкрепа – като се започне от японския премиер, та се стигне до, включително и Тереза Мей, която е нов премиер, и до нея съм пратил. От президентската институция – до всички крале, президенти, в зависимост от държавното им устройство. В цял свят, стотици – от мен до премиерите, от външно министерство – до външните министри, там са много. Всичко това нашето правителство, всички вие, сме работили абсолютно честно, почтено за избора на госпожа Бокова. И не приемам, че била по-късно издигната. Напротив, те я издигнаха три години преди да дойде времето, две години, преди да се говори изобщо за кандидат. Най-рано издигнатият кандидат, всъщност.

Полагаме огромни усилия и към момента. И ще полагаме огромни усилия. Но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения.

С тези писма ние сме помолили всички в света, а с тези, с които сме по-близки партньори като държава, имаме традиционни добри отношения, сме ги помолили максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят. Ние досега сме участвали в избора на еврокомисар, участвали сме в изборите на генерален секретар на ЮНЕСКО и винаги заедно с президентската институция сме действали изключително единно.

Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите за какъвто и да е пост, не си спомням. Напротив, ние, понеже сме изключително толерантни, и съпругът на госпожа Бокова е наше предложение за Европейската банка, нали така, Горанов? И в един момент неуспехът му до този момент да бъде мой, ваш или на правителството – аз няма да го допусна. Няма да допусна и в други държави да се решава нашата кандидатура. Не съм го и допуснал, обяснява Борисов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар