неделя, 18 септември 2016 г.

Лиляна Павлова за "царските конюшни": Колкото повече дълбаем, толкова повече се заплита

Колкото повече дълбаем в тази история, толкова повече се заплита. Толкова повече започват да излизат неща страховити, които са се случвали повече от 12 години. С тези думи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова коментира пред Би Ти Ви казуса с приватизацията на имота в центъра на София, в който преди десетилетия са се помещавали царските конюшни.

За това, че държавата е продала на безценица свои дялове в имота с раздробена собственост алармираха депутатите от БСП. Стигна се до оставката на областния управител на София и разследване на прокуратурата, а министерствата започнаха да проучват заплетения казус.

"През 2003 г. се случва нещо дълбоко крито - 5 декара от общо 7 са продадени от тогавашния областен управител Росен Владимиров (ДПС-бел. ред.) по схема дълг срещу собственост на варненска фирма", разказа тя.

През 2005 г. в началото на мандата на тройната коалиция парцелът изведнъж отново се оказва държавен и с него друга фирма прави заменка за имот на бул."Драган Цанков". Година по-късно собственикът от 2003 г. ипотекира всичките 7 дка (в това число – и тези, които са собственост на държавата) за почти 60 млн. лв., за да получи 30 млн. лв. като кредит. Междувременно, съсобствениците също правят сделки със своите дялове, разказа Павлова.

Тя заяви, че МРРБ официално е уведомило областния управител, че има дела, които се водят за терена. Той обаче еднолично се разпоредил с него и го продал.

Сега министерството опитва да развали сделката в съда.