неделя, 30 октомври 2016 г.

Борисов няма да се оттегли, ако Цачева загуби на балотаж

Ако Цецка Цачева има най-добър резултат на първи тур на изборите за президент, но загуби на балотаж, Бойко Борисов няма да подава оставка. Това стана ясно днес от думите на премиера пред бТВ. Той бе гост заедно с кандидатката за президент на ГЕРБ.

Борисов уточни, че само на първия тур се преброява подкрепата за партиите. И която има най-много, следва да управлява. За съжаление нямало как да бъдат преброени гласовете за БСП, защото нейният кандидат Румен Радев е издигнат от Инициативен комитет.

"В моите очи с моята мама Мецанка майката е култ, нещо, което обичаш и уважаваш от първия до последния си ден", каза още Борисов на въпрос дали спонтанно му е хрумнало определението на Цачева като "майка на нацията".

После обясни, че познава семейството на председателката на парламента и знае колко добра и грижовна майка е.

Цачева пък каза, че реагирала с усмивка на фразата: „Приех я, че ще изпълнявам ангажиментите си като майка, тоест давайки всичко от себе си, както всяка майка се раздава за децата си”.
След това Борисов заяви, че е решил Цачева да е кандидат за президент на ГЕРБ още през лятото.

„Като си прехвърлях в главата имената и хората, които биха могли да свършат работа в президентството, най-независимият човек, на практика никога не се е налагало да й давам указания, нито да й казвам какво да прави, беше Цачева”, изтъкна министър-председателят.
И продължи: „В парламента два мандата да умиротворяваш и да държиш баланс между всички политически партии - това е висша форма на изкуство. Аз не бих издържал и един ден в парламента, ако аз съм председател”.

"Аз й виках „госпожо президент”. Тя мислеше, че се шегувам, всички мислеха, че се шегувам, но знаех възможностите на партията, на всички хора. Вече съм доста време в политиката, за да се подвеждам по популизъм, по външния вид или харизмата. В тези тежки времена ни трябва стабилен човек, балансиран, отговорен, с тежест, да умее да преглътне, да изслуша всички”, допълни той.