неделя, 2 октомври 2016 г.

Турция арестува брата на Гюлен

Турската полиция арестува Кутбеттин Гюлен, брат на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Това съобщиха държавни турски медии, цитирани от Франс прес.

Фетхуллах Гюлен е обвинен от Анкара, че е организирал несполучливия държавен преврат през юли.

Кутбеттин Гюлен е бил задържан от полицията в дома на роднина в западната провинция Измир, обяви Анадолската информационна агенция. Той е първият от тримата живи братя на Гюлен, задържан след опита за преврат в Турция. Според турски медии Кутбеттин е обвинен, че е участвал във въоръжена терористична организация и бил разпитван от спецсилите, отговарящи за антитероризма.

След драматичните събития в Турция на 15 юли т. г. президентът Реджеп Ердоган обвини Фетхуллах Гюлен, че стои зад пуча и поиска САЩ да го екстрадират, за да бъде съден. В искането си до Щатите за незабавното предаване на Гюлен турското министерство на правосъдието се позовава на разузнавателни данни, според които проповедникът подготвя нов преврат след провала на първия опит.
От своят страна Гюлен категорично отрече да има нещо общо с метежа и дори заяви, че самият Ердоган стои зад метежа.

Пред журналисти от "Ди Цайт" и "Ел Паис" преди дни проповедникът заяви, че Ердоган е искал да използва опита за преврат, за да укрепи още повече властта си, като уволни хиляди и ги изпрати зад решетки – все неудобни за него хора. Държавният произвол се стоварвал върху служители в министерства, военни, полицаи и магистрати, но и върху адвокати, бизнесмени, жени и дори деца.