сряда, 9 ноември 2016 г.

Борисов: Грешката за изборите е моя - за първи път не се поддадох на популизма

Грешката за президентските избори е изцяло моя. За първи път не се поддадох на популизма и търсих най-подходящия човек - най-знаещия, а не най-харизматичния или най-рейтинговия", каза днес по Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че ще си поеме отговорността за това си решение.

Според него другата грешка е била, че за президентските избори и референдума се е гласувало едновременно, което е довело до висока избирателна активност. Борисов повтори, че Цачева е по-подготвената за президент от Радев. Той прие, че неуспехът на Цачева е и наказателен вот срещу правителството на ГЕРБ.

Борисов смята, че въпросите в референдума са популистки, но ГЕРБ ще работи, те да влязат в законодателството.

"Щом се отдаваме на популицзма - добре. След като 3.5 млн го искат, аз по-умен ли съм от 3.5 млн. Що хората го искат, ще стане", обобщи премиерът.


Той поясни, че искането за намаляване на партийната субсидия ще доведе олигархията пряко в управлението на страната. Въпреки това, от днес нататък партия ГЕРБ ще работи за 1 лев на глас. След като 3.5 млн. искат да е така - глас народен, глас божи", допълни премиерът.

Той призова Слави Трифонов да слезе от сцената и да си направи партия и да започне да носи управленска отговорност. "ГЕРБ може да работи без пари. Щом народа иска, щом не може да се обяснява добре... Но тогава може и Ценко Чоков да стане депутат. Който има пари той ще поръчва, а и всеки нов политически проект ще има олигарх вътре", поясни Борисов.