понеделник, 14 ноември 2016 г.

Руски политици: София е наша

Премиерът Бойко Борисов внесе оставката на правителството в деловодството на парламента. Тя ще бъде гласувана от депутатите още в сряда, казаха  от Народното събрание. "България и Молдова днес показаха, че евроинтеграцията съвсем не е пътят, от който двете държави се нуждаят”. Този коментар за изборите в двете страни, направен пред РИА Новости, принадлежи на председателя на руската парламентарна комисия по въпросите на Общността на независимите държави (ОНД) Леонид Калашников.

Парламентаристът от управляващата в Русия партия допълва, че се радва на победата на социалиста Игор Додон в Молдова, защото така остава възможността за развитие на интеграцията в Евроазийския съюз.

Калашников изтъкна, че "Додон има добър пример – близката до Молдова България, която е пълноправен член на ЕС".

"И там сега, както изглежда, на власт дойде президент, ориентиран към промяна – поне това заявяваше в предизборните си изявления – на отношението към ЕС, което разруши и промишлеността, и селското стопанство на България”.

"След Вашингтон и София е наша"

"Така. Вашингтон е наш. Кишинев е наш. София е наша. Остана да пресушим блатото в самата Русия", коментира лидерът на евразийското движение в Русия Александър Дугин.

На страницата си във "Фейсбук" той споделя и мнението на свой съратник от Белград, според когото "проруският генерал Румен Радев победи кандидат на Вашингтон и Брюксел, което е нов успех за Владимир Путин и поредният провал на Барак Обама".

Други призовават след победата на Доналд Тръмп в САЩ в Москва да се организира конференция на руски националисти и представители на т.нар. американска алтернативна десница, "за да изградим мостове между нашите страни".

Дугин е известен националист и един от водещите идеолози на новия руски експанзионизъм. През март 2015 г. той бе санкциониран от САЩ заедно с Евразийския младежки съюз - младежкото крило на ръководеното от него Международно евразийско движение.

"Проруски кандидат победи"

Всички големи руски всекидневници съобщават тази сутрин за победата на генерал Румен Радев на президентските избори в България. Заглавията в повечето от тях са идентични, като например това в деловия вестник "РБК дейли": "Проруски кандидат победи на президентските избори в България".

Освен това редица издания обединяват две сходни според тях новини - че проруски кандидати печелят президентските избори в България и в Молдова, където социалистът Игор Додон се наложи над проевропейската кандидатка Мая Санду.

"Ведомости" отбелязва, че и Радев, и Додон се надяват на подобряване на отношенията с Москва и в същото време подчертават необходимостта от консенсус в обществото.

Нови съюзници

Заглавието на "Независимая газета" също е показателно: "Изборите в Молдова и България означават, че Русия ще има нови съюзници".

Авторитетният "Комерсант" избира по-обща формулировка, като отбелязва, че бившият главнокомандващ българските ВВС е смятан за проруски кандидат.

"Той построи предизборната си кампания на типични за социалистите лозунги за борба срещу безработицата и създаване на работни места. Изказа се и срещу запазването на санкциите към Русия и против превръщането на България в "европейско гето за мигранти". Впрочем, господин Радев никога не се е изказвал срещу проевропейския курс на страната", отбелязва вестникът.

РБК дейли обръща внимание на това, че основни теми на кампанията на Радев са били "антикорупционната риторика и обещанието за борба с нелегалната миграция".

"Ведомости" също подчертава, че в предизборната си кампания Радев е заявил, че няма да инициира излизане на България от НАТО, но е изразил мнение, че проевропейската политика не означава антируска политика. Припомня се също, че в отговор на въпрос дали ще бъде проруски или проамерикански лидер, Радев е отговорил по следния начин: "До неотдавна аз летях на руски самолет, учих се в Америка, но съм български генерал и съм пробългарски (лидер)".

Близкият до Кремъл "Росийская газета" дава най-пространния засега анализ на възникващата според вестника кризисна политическа ситуация в България след обявеното от двете основни партии намерение да не приемат мандат за съставяне на ново правителство в рамките на сегашния парламент.

Политическо безвремие в България

Вестникът цитира мнения на български политолози, че ако нещата се развият по този начин и водещите партии не се договорят за създаване на някакво компромисно правителство, то България я очаква почти половингодишен период на политическо безвремие.

"Техническо, или както тук го наричат "служебно", правителство, според закона, трябва да бъде сформирано от отиващия си президент Плевнелиев. Но новият държавен глава Румен Радев, след като встъпи в длъжност в края на януари следващата година, едва ли ще запази макар и почти "безправния", но създаден от неговия политически антагонист кабинет. Това означава, че още известно време ще бъде загубено за съгласуване на "междинен" кабинет, който, както и предходния, не може да се занимава с нищо, освен с подготовката за извънредни парламентарни избори. Такъв период на "почти безвластие" няма да донесе стабилност, нито процъфтяване на републиката", подчертава вестникът, цитиран от БТА.

"Така че приблизително до март 2017 г. България като държава ще се намира само в "частично дееспособно състояние". Тя няма да може да сключва и да подновява сериозни междудържавни споразумения. Това в пълна степен се отнася и за по-нататъшните отношения на България с Русия. Тоест публичната риторика спрямо Москва след встъпването в длъжност на Радев вероятно ще стане по-дружелюбна. В хода на предизборните дискусии генералът неведнъж заяви готовността си за конструктивно взаимодействие с Кремъл. Той обаче няма намерение да се отклонява от начертания от неговите предшественици курс в рамките на ЕС и НАТО.

Съдейки по изявленията на самия Радев, той разчита да намери "златна среда" в отношенията между Запада и Русия, отстоявайки при това интересите на България. Ако това му се отдаде, той има шанс да стане един от най-успешните български политици за последните 25 години", заключава "Росийская газета".