петък, 2 декември 2016 г.

Скандално скъпите джипове на горските возят Борисов и други политици

Скандално скъпите джипове, с които преди година се сдобиха горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен, в момента возят премиера Бойко Борисов и други политици.

Джиповете не са останали в държавните горски предприятия и три месеца - предоставени са напълно безплатно на Националната служба за охрана (НСО), разкри bTV.

В края на миналата година горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен пуснаха обществени поръчки за луксозни джипове, с които да се извършва т.нар. "скъп ловен туризъм".

Зам.-земеделският министър Георги Костов твърдеше, че джипките, закупени от съученик на министърката за по 200 000 лева, са нужни, за да се возят в тях шейхове и милионери, дошли на луксозен ловен туризъм.
Защо скандално скъпите джипове днес возят политици, а не шейхове?

„Предоставен е за изпълнение на държавни задачи(…) нямахме такава идея. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, каза пред bTV Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП – Благоевград.

Възвращаемост на инвестицията няма и в предприятието в Сливен.

Нашият (автомобил – б.ред. ) доколкото знам, но не съм сигурен, е предоставен на НСО за употреба, каза зам.-директорът Михайл Михайлов.

Ловци не са се качвали и в скъпия джип в Смолян. Той също е даден на НСО. Вместо за ловни излети в гората, джипът се използва в кортежа на Бойко Борисов.

Така в активи НСО ползва с над половин милион над бюджета си, който за тази година беше рекорден, а за догодина ще е още по-висок - 37 млн. лв.

От пресцентъра на Министерския съвет коментираха пред медията, че за охраната и транспорта на премиера отговаря НСО.

От НСО пък твърдят, че законът ѝ дава право да ползва автомобили на други ведомства.