неделя, 22 януари 2017 г.

Румен Радев официално встъпи в длъжност като президент

Церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова се проведе в София.

"Уважаеми президент Радев", започна за пръв път поздрава си към всички официални лица Плевнелиев. "Един труден, но  успешен мандат приключи. Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох, не взех, изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сгреших в големите неща."

Речта на настоящия президент повтаря тезите, които повтори на последната си пресконференция преди дни.

"Тежък беше моя мандат, тежък ще бъде и вашият", предупреди Плевнелиев наследника си на поста. "Диалогът и дебатът са кислорода на демокрацията."

Пожела на Радев да не допусне "голяма грешка, от която България ще пострада".

"Днешната церемония има  своя дълбок смисъл. Тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме. Но тя е и израз наприемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична Република България!", заяви Румен Радев.

Според Радев сме загубили време и разпиляли енергия, но неотклонно сме следвали мирен преход към демократично общество, част от "Обединена Европа".

"По пътя, осеян с много предизвикателства, ще бъда  редом свас. Ще бъда президент на всички български граждани", обеща петият президент.
Добави, че ще работи с партиите, НПО-та, съюзници и институции.

"Нека е ясно едно - ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява достойнството на своя народ."
На финала Радев призова:

"Нека продължим заедно".


Няма коментари:

Публикуване на коментар