вторник, 30 май 2017 г.

Цацаров отива да обменя опит с Чайка. Кой е Чайка?

„От 30 май 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно официално посещение в Москва по покана на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка. Г-н Цацаров е придружаван от заместника си и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова”, съобщи тази сутрин сайтът на прокуратурата.

Посещението било в рамките на подписаното между двете прокуратури Споразумение за сътрудничество през 2015 г.

Кой е Чайка?

Семейството на руския главен прокурор Юрий Чайка от години има бизнес чрез престъпни методи.

Това се казва в разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални.

Така изглежда хотел "Помергранате", 
притежаван от Чайка-младши.
Чайка и близките му прибягват до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната, са изводите в доклада.

ФБК представи доклада си и показа снимкови материали.  Разследването е основано единствено на публични източници и според авторите точно тук е главният проблем. Те изтъкват, че и в прокуратурата, и в Следствения комитет на Русия, и във Федералната служба за сигурност (ФСБ) много от фактите са добре известни, всички знаят и си мълчат.

А уличените, сред които самият Чайка, само отричат твърденията, но досега така и не са успели да предоставят неоспорими опровержения. Затова те твърдят, че това е клевета, "платена с много, много пари". А ултранационалистът Владимир Жириновски нарече в парламента авторите на доклада "платени агенти на ЦРУ".

Преди година и половина от ФБК научили, че Артьом Чайка (40 г.) - синът на главния прокурор Юрий Чайка, си купил хотел на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики. Той се нарича "Помергранате". За ремонта му Чайка-младши инвестирал между 25 и 29 милиона евро.

Обновеният хотел бил открит с пищно тържество през май 2014 г. Това било съпроводено с лазерно шоу. Имало много гости от Русия, а реч произнесъл не кой да е, а министърът на културата Владимир Медински.

Интересното е, че снимки на Артьом Чайка няма в рускоезичните интернет сайтове. Дори там, където е написано името му, лицата се оказват на други хора.



Все пак ФБК се сдобил със снимка, на която синът на главния прокурор прерязва лентата на хотел "Помергранате".

Фондът се сдобил и с документ за продажбата на хотела.

Ремонтът на гръцката вила на 
Артьом Чайка е пред приключване.
В покупката няма нищо нередно, но проблемът е в източниците на средствата за нея, отбелязват от ФБК. Артьом Чайка и брат му Игор спечелили десетки милиони евро благодарение на връзките си с приятели и подчинени на своя баща. Вече 15 години двамата синове на главния прокурор контролират легалния и нелегалния бизнес в цяла Русия. От нея те извличат печалби, достатъчни за инвестиции в какъвто и да било размер.
Артьом Чайка обаче не е единственият собственик на "Помергранате". Другият притежател на хотела е Олга Лопатина, която на спомената вече снимка е единствената жена, държаща лентата заедно с група мъже.

Тя е бивша съпруга на Генадий Лопатин - зам. главен прокурор на Русия и дясна ръка на Юрий Чайка. Лопатин запазил поста си, въпреки че срещу него бяха дали показания няколко обвиняеми по делото за незаконна дейност в казина край Москва.

Швейцарската къща на прокурорския
син била купена за 2,5 милиона евро.
Олга Лопатина е същевременно съсобственик на "Сахар Кубани" - една от големите руски компании за производство на захар. Съсобственички са Анжела-Мария Цапок и Наталия Цеповяз. Те са съпруги съответно на Сергей Цапок и Вячеслав Цеповяз. Това са двама печално известни гангстери от Краснодарския край, излежаващи доживотни присъди за убийство по особено жесток начин на 12 души, сред които 4 деца. А четвъртата съдружничка в захарната компания е Надежда Староверова. Съпругът й - каква изненада - е Алексей Староверов, бивш високопоставен служител на руската Генерална прокуратура. В просторната му вила се укривали членове на банда, извършила 14 убийства по пътищата.

Но освен хотел на Халкидики, Артьом Чайка има и луксозна вила, твърдят от ФБК. Тя се намира на средния ръкав - Ситония. Чайка-младши я е купил за сума, която засега е неизвестна, и я ремонтира.

От това място се открива прекрасна гледка към Света гора. А бащата Юрий Чайка заедно с по-малкия си син Игор всяка година прекарват известно време в някой от манастирите на Атон. Самият главен прокурор през годините в няколко интервюта заявява, че посещава свещената монашеска република.

Друга вила на Халкидики - също на Ситония, вече е готова. Тя е собственост на споменатата по-горе Олга Лопатина.

Разводът на Лопатина е, меко казано, странен. Официално тя е разведена със съпруга си от 2011 г. Проверка на ФБК във фейсбук обаче установила, че тя продължава да играе онлайн игри с бившия си съпруг и дори продължава да носи брачната си халка.

Друг изключително интересен факт е, че Артьом Чайка постоянно пребивава в Швейцария. Това става ясно от гръцките документи за собственост на хотел "Помергранате". Той е регистриран в тази страна като пребиваващ в град Фуне, на половин час път с кола от Женева.

Адресът се оказал на къща, чийто собственик е Богдан Лисуренко - украинец с швейцарско гражданство. От ФБК установили на място, че домът е разделен на две части. А на пощенската кутия, освен фамилията на Лисуренко, има надпис на френски език, гласящ M et Mme Chayka, т.е. „Г-н и г-жа Чайка“.

Откъде са парите на прокурорските деца

Артьом Чайка натрупва първия си милион първия си милион, когато е на 23 . Тогава той извършва фирмено "рейдърство" - превземайки с помощта на връзките и позицията на баща си в района на Иркутск стратегическо държавно предприятие за корабоплаване по река Лена и Северния ледовит океан. Съвсем естествено, то е разграбено. Далаверана е свързана със загадъчно убийство, което така и не е разследвано.
Схемата се повтаря и на други места в Русия. С правомощията на Юрий Чайка и негови довереници в прокуратурата чрез проверки бива блокирана дейността на избраното държавно предприятие. Конкурентите са отстранени чрез сплашване и фирма на Артьом Чайка печели контрола на безценица. В замяна чиновниците получават имунитет от преследване и издигане в кариерата.

Игор Чайка - малкият син на главния прокурор, също е милионер. От 25-годишна възраст той редовно печели държавни поръчки в цялата страна и заедно с Артьом Чайка контролира десетки хиляди декари земя, пясъчни и солни кариери, заводи за бетон и строителни материали.

Самият Юрий Чайка е генерален прокурор на Русия от 2006 г. Той кара втория си петгодишен мандат на поста, който трябва да приключи през юни 2016 г. Преди това в продължение на седем години е министър на правосъдието. Именно като такъв той организира през 2003 г. ареста на олигарха опозиционер Михаил Ходорковски и процеса срещу него, завършил с две затворнически присъди. По тази причина го смятат за човека за мръсни поръчки на президента Владимир Путин.