неделя, 7 май 2017 г.

Китай прави суперград - три пъти по-голям от Ню Йорк

Китай обяви план за изграждането на суперград на име Сьонган на 100 километра южно от Пекин, пише в. "Гардиън".

Предвижда се той да бъде три пъти по-голям от Ню Йорк и ще поеме част от "нестоличните" функции на Пекин. Там ще бъдат преместени университети и някои от правителствените институции. В Сьонган ще бъдат преселени и жители на столицата. Така поне донякъде ще бъдат облекчени сферите на строителството и услугите. Поне такива са очакванията на китайските власти.

Размерът на бъдещите агломерати ги прави различен от всички съществуващи досега форми на градоустройството. Това отбелязва Ален Берто - специалист по градоустройството и участник в проекта "Стърн" на Нюйоркския университет. Сьонган ще бъде част от създадения през 2014 г. и постоянно разширяващ се мегарегион Цзин Цзин Цзи, предназначен да бъде дом на 110 милиона души и да включва в себе си части от провинциите Пекин, Хъбей и Тянцзин.

В Цзин Цзин Цзи вече се създават 10 на сто от БВП на Китай. В този агломерат постоянно биват местени заводи и фабрики. Изгражда се високоскоростна железница на стойност 36 милиарда долара, с която от мегарегиона до центъра на Пекин ще се стига само за половин час.

Цзин Цзин Цзи помага за по-справедливо разпределение на богатството, което иначе е "изсмуквано" от Пекин. В резултат на поемането на твърде много функции от столицата край нея все още има много бедни селища, а тя страда от мръсен въздух, смог, спирания на водата, задръствания и други проблеми, характерни за големите градове.
В момента в Китай има най-малко 15 мегаполиса. За такива се смятат градовете с население от над 10 милиона души. Съвсем скоро се очаква появата на още няколко мегаполиса, още повече, че според прогнозите до 2020 г. градското население ще се увеличи с още 10 на сто.

Китайското правителство прие нов градоустройствен план за периода 2014-2020 г. Той предвижда допълнителни инвестиции за 11 агломерата - региони, включващи много градове и по-малки градчета. Най-големият от тях ще бъде Цзин Цзин Цзи с население 110 милиона души. Другите ще бъдат регионът около крадовете Чънду и Чунци (60 милиона), делтата на река Янцзъ около Шанхай (90 милиона) и покрай средното течение на Янцзъ 29 милиона).
И Шанхай, и Пекин обявиха градоустройствени планове, предвиждащи таван на населението им към 2020 г. Той трябва да бъде съответно 25 и 23 милиона души. Стратегията за агломератите обаче позволява ограничаване на населението само на най-големите градове чрез превръщане на районите около тях в мегарегиони.

Планът на властите в Китай съдържа и предложения за интегриране на по-малки градове и градчета в нови градски структури. Надеждата е така да бъдат привлечени повече мигранти от селските райони, които вече страдат от пренаселване.

Изключително важно е как да бъдат интегрирани новите градски жители и да им бъдат осигурени достатъчно услуги. Много мигранти, дори след прекарано десетилетие в градовете, все още биват смятани за новодошли. Причина е най-вече ограничителната система, известна под името "хукоу". Тя все още разделя хората на граждани и селяни. От това страдат предимно децата на мигрантите, които в градове като Шанхай не могат да учат в най-престижните училища, дори да имат изключителни способности.

Същевременно експерти предупреждават, че опитите за ограничаване на нарастването на населението на Пекин може да засегне най-бедните мигранти в столицата и другите големи градове.