вторник, 2 май 2017 г.

И Варна се отказа от акциите в Пловдивския панаир

И община Варна се отказа от дадените й миналата година от държавата акции в Пловдивския панаир, макар че за разлика от община Пловдив тогава сделката бе одобрена.

Решението на общинския съвет в морската столица бе взето днес - точко както "препоръча" Изпълнителната комисия на ГЕРБ на кмета Иван Портних и представителите на партията в местния парламент. Решението днес е взето единодушно.

Идеята за сделката във Варна бе общината да си уреди отношенията с Гергов за терен в центъра на града, който е негова собственост. Става дума за т.нар."дупка", която кметството си иска обратно, но не желае да откупи имота от бизнесмена. Версията в публичното пространство бе, че общината ще дари 29-те процента от Панаира на Гергов, а той ще предостави "дупката". Това обаче щеше да му даде пълната власт в Пловдивския панаир.

Варна се отказва от своите 29% от акциите в Пловдивския панаир, след като това направи и община Пловдив. Общинските съветници под тепетата дори успяха да вземат две противоположни решения в рамките на дни - един път да одобрят дарението от държавата и втори път - да го отменят.
Историята с държавния дял в Панаира, чиито останали акции се държат от бизнесмена и политик от БСП Георги Гергов, започна миналото лято. Тогава кабинетът "Борисов 2" (по предложение на Министерството на икономиката, което е принципал - б.р.) взе решение да дари съответно 29% и 20,63% от акциите в Панаира на Варна и Пловдив. В морската община това бе прието веднага, докато в Пловдив общинският съвет, в това число и съветниците от ГЕРБ, отказаха сделката. Изненадващо управляващите там "размислиха" преди няколко седмици, а бившият културен министър Вежди Рашидов, кметът Иван Тотев и Георги Гергов дори дадоха брифинг, на който се разбраха да се строи нова опера в Пловдив в замяна. С участието на държавата и върху терен на Пловдивския панаир.

След като гръмна т.нар. "ЦУМ-гейт" обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов размисли и ръководството на партията първо препоръча на кадрите си Пловдив, а след това и на тези във Варна да отменят дарението. Мотивът - да не се свързва ГЕРБ с Гергов.