събота, 3 юни 2017 г.

Зов за революция от Шварценегер за чисти въздух и вода

Арнолд Шварценегер, бивш световен шампион по културизъм, холивудска суперзвезда, режисьор, предприемач, инвеститор и два мандата губернатор на щата Калифорния (2003 – 2011) публикува във Фейсбук емоционално видеообръщение към президента Доналд Тръмп и всички американци, загрижени от заявлението му за оттегляне от Парижкото споразумение за климата.

Представяме ви пълния текст на посланието на Шварценегер:

Един човек не може да спре нашия прогрес. Един човек не може да спре нашата революция на чистата енергия. И никой не може да се върне обратно в миналото. Само аз мога да направя това.

Президентът Тръмп обяви, че изтегля страната от Парижкото споразумение за климата. Моето послание, г-н Президент, е, че като обществен служител, и по-специално като президент, Вашата първа и най-важна отговорност е да защитавате хората.

200 хиляди души умират всяка година в САЩ заради отровения въздух и половината от нашите реки и потоци са твърде мръсни за здравето ни. Ние не можем да седим и да не предприемаме нищо, докато хората се разболяват и умират, особено когато знаем, че има и друга възможност.

Г-н Президент, знам, че може да е по-лесно и по-удобно да гледаме назад. За много хора миналото, което познаваме, изглежда не толкова страшно, колкото бъдещето, което не познаваме. Но някои от нас знаем как изглежда бъдещето на чистата енергия. И то не е страшно. Ние сме го виждали в отделни градове и щати, и по цял свят. Всъщност, ние знаем, че мръсната енергия, която носи астма, емфизем и рак, е много много по-ужасна.

Затова, моля ви, г-н Президент, изберете бъдещето. Никой не помни хората, които са казали на президента Кенеди да не ходим на Луната. Ние помним големите лидери. Големите лидери, които не се връщат назад в миналото, а ни теглят напред към бъдещето. Хората ще се надигнат. Местните и щатски правителства ще се надигнат. Други лидери от местните правителства ще се надигнат и ще запълнят пропастта, която Вие създавате. Както всички големи движения в човешката история, нашето чисто бъдеще ще започне от обикновените хора, в нашите общности, градове и щати.

70% от нашите мръсни емисии могат да бъдат контролирани на щатско и местно ниво. Ние не можем да оставим Вашингтон да ни води, не. Ние трябва да си помогнем сами. Всъщност, когато бях губернатор на Калифорния – и Вашингтон се проваляше в лидерската си роля, ние приехме най-строгите правила за опазване на природата в страната. И сега нашата икономика процъфтява.

Днес ние сме номер 1 в опазването на природата и номер 1 в икономическия растеж. Ние имаме най-чистите въздух и вода и същевременно имаме повече работни места в производството от всеки друг щат. Само през миналата година създадохме повече нови работни места, отколкото има във втория и третия щат, взети заедно.

Защитата на околната среда няма да съсипе нашата икономика. Изводът е, че голямата природозащитна политика прави точно обратното – засилва икономиката.

Споделете това видео, ако смятате, че е време да започнем революцията на обикновените хора за спасяването на нашата планета.