събота, 3 юни 2017 г.

Вижте с какви SMS-си са атакувани Нинова и Радев

„Аллах ще ви погуби! и БКП, и ДПС, и Гроб. АЛЛАХ АКБАР!” С такива SMS-си са атакувани президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха за Епицентър.бг полицейски източници.

Вчера стана ясно, че ДАНС са заловили лице за отправени заплахи към държавния глава Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова.

Лицето било заловено пред молитвен храм, без да се уточнява къде.

„Човекът е познат на органите на реда, от пазарджишко е, признал е това, което е написал, подписал е предупредителен протокол и е пуснат”, обяви тази сутрин вътрешният министър Валентин Радев. Прокуратурата не е уведомена, защото Нинова не е подала заявителски материал в полицията.

Пред „Панорама” в петък вечерта военният министър Каракачанов коментира, че не е запознат със съдържанието на СМС-е,  но побърза да обяви, че лицето е с психически проблеми и че и той също е получават заплашителни съобщения, на които не е обръщал внимание. И двамата министри неглижираха случая в публичните си изкавания, вероятно, за да не предизвикат някаква психоза.

Истината е, че от известно време Корнелия Нинова е получавала нееднократно заплашителни СМС-и, на които не обръщала внимание. Заплахите били както към нея лично, така и към всички политици и партии в парламента, защото били „мошеници и безделници”. „Вие сте убийци, АЛЛАХ ще ви отмъсти, Тръгваме на Свещена вайна”, били част от заплахите. Нинова ги отминавала, но в последните няколко дни съобщенията станала особено настойчиви.

След вечерята ифтар, дадена от президента Румен Радев по случай свещения месец Рамазан, Нинова получава поредния СМС, в който вече се визира и „президентчето ти Радев”. Повод за гнева на подателя е поканеният на ифтар главен мюфтия, който бил „Агент на ДС Андрейчо”. „Така не се прави  ифтар на мюслманите, седнали ми мюсюлманите с главния мюфтия Андрейчо, агент на ДС, затова Аллах ще ви погуби и БКП, ДПС и  Гроб. АЛЛАХ АКБАР”, звършавл СМС-ът.

Часът на подадения СМС е по време на парламентарния контрол в петък, когато  в парламента е вътрешният министър Валентин Радев. В кулоарите Нинова се обръща към него и го пита какво да прави. Радев останал видимо притеснен, попитал я защо досега не е реагирала и заявил, че веднага ще се разпореди. Уведомил премиера Бойко Борисов. Информиран е и преидентът Румен Радев.

Тогава започва операция на ДАНС и на МВР - първо за разпознаване на лицето и след това за неговото задържане. Цялата информация по установяване на лицето е била подадена от висококвалифициран експерт от самата БСП. В противен случай службите са щели да се забавят.
Оперативно-издирвателните работи дават резултат в рамките на половин час, лицето е разпознато и с акция на ДАНС в 13.00 на обяд в петък е арестувано на паркинга пред Халите, на няколко метра от джамията в центъра на София, където по това време се провежда петъчната молитва и пространството пред храма е пълно с вярващи.

В СДВР лицето прави пълни признания. Заявил, че многократно звънял на Нинова по телефона и понеже тя не му отговаряла, той решил да я накаже. Следвал я навсякъде в последния месец. Бил зад нея по време на посещението й в Ловеч, във Враца бил срещу нея и я гледал директно.

Службите установяват, че той изобщо не е с нарушена психика. Това е Кемил Ахмед Рамадан, който е по-големият син на имама в Костандово. Учил е в Саудитска Арабия и е член на забранената фондация ИГАСА. Изповядва радикален ислям. Бил е кандидат за президент.  Акцията му е акт на политическо лице. А не на психически обременен човек.

Явно е, че Кемил Рамадан не е кой да е. Той разполага със секретна информация, след като заявява, че главният мюфтия е агент на ДС и дори знае агентурния му псевдоним. Явно се интересува от движението на Нинова, след като я следва в нейните обиколки из страната и застава в непосредствена близост до нея. Явно е разгневен на президента, заради поканените на вечерята ифтар мюсюлмани. Явно не споделя исляма, който изповядва главният мюфтия и е фокусиран върху всичко и всички, които не сподеят вижданията му.

След самопризнанията му за всичко това, той е пуснат. На Нинова не е назначена охрана. Борисов лично й се обадил, за да я уведоми, че операцията е завършила успешно.

Но никой не казва какво ще стане, ако този човек продължи със заплахите си и в каква степен е осигурена защитата на лидера на БСП. Президентът Радев, който също е обект на заплахите, има охрана, която вероятно ще бъде засилена.
Готови ли са службите да реагират адекватно на радикалния ислям и да защитят сигурността не само на политиците, но и на обикновените граждани, е въпрос който стои пред МВР, пред ДАНС и службите.