понеделник, 3 юли 2017 г.

Демонтажът на паметника пред НДК започна

Паметникът пред НДК от днес заживява своите последни дни. В понеделник сутринта
край монумента бе вдигнат кран, с който постепенно ще бъдат свалени елементите на творбата. Денят е дъждовен, но това видимо няма да попречи на Столична община да демонтира руините на монумента.

Необичан от тоталитарната държава, която го построи, наричан от софиянци с най-неласкави прозвища, днес започна началото на края на този паметник. „Софинвест“ има за задача „цялостен демонтаж на монумента и преместване на художествените скулптурни елементи на архитектурно-художествения синтез „1300 години България“. До 30 дни грамадата от бетон и стомана ще бъде изнесена от градината пред НДК. Статуите ще бъдат поставени в Националния исторически музей.

Свидетели на демонтажа днес са неколцина минувачи. Сред тях има две холандки – разбирайки какво се случва, те се съгласяват с начинанието, коментирайки, че остатъците от този паметник никак не са естетични в красивия парк наоколо. В защита на монумента се проведе протест на 21 юни, посетен от не повече от 50 човека; дни по-късно – на 27 юни – 100-тина души се събраха, за да направят жива верига около произведението, както и блокада на „Патриарха“ и „Витоша“. И на двете прояви не присъства авторът на паметника, Валентин Старчев.