сряда, 19 юли 2017 г.

Израелска студентка създаде изложба с крадени артефакти от Аушвиц

Израелска студентка и внучка на оцелял от Холокоста е откраднала артефакти от Аушвиц, които е използвала за дипломния си проект. Срещу Ротъм Байдс ще бъдат повдигнати обвинения, съобщава израелският сайт "Ynetnews".

Изложбата на 27-годишната студентка по изкуства в колежа "Беит Берл", която включва откраднатите предмети, е премахната от университета.

Сред откраднатите предмети са парчета стъкло, съдове за хранене, почва и дори знак, предупреждаващ посетителите да не вземат нищо от територията на лагера.
Байдс защитава действията си и споделя, че е почувствала, че "трябва да вземе предметите за проекта си".

"Милиони хора са убити на базата на морални закони на определена страна, при определен
режим. И ако това са законите, аз мога да отида там и да действам според собствените си правила. Това, което искам да кажа е, че законите се определят от хората и моралът е различен в различно време и при различни култури."
"Аз съм трето поколение след Холокоста, но не казвам, че ми е позволено да направя това само защото дядо ми е бил в Аушвиц. Аз просто задавам въпросите. Боя се, че след като всички оцелели си отидат, Холокостът ще се превърне в мит, нещо, което не може да се възприеме."
Целта на изложбата на Байдс е да шокира посетителите. В нея освен предметите, откраднати от концентрационния лагер, има такива, свързани със семейната й история.
Академичният й ръководител, израелската художничка Мишал Нааман, коментира:

"Разбирам и оценявам това, което тя се опитва да направи и не смятам, че има нещо лошо в
това. От друга страна мисля, че усилията й да премахне бариерата, разделяща ни от първоначалната омраза свързана с Втората световна война и конкретно евреите, е сред нещата, които изкуството прави понякога... Според мен тя успява да създаде уникална среща между изкуство и обществено събитие."
Колежът "Беит Берл" предлага студентката за дисциплинарно наказание. Според официалното изявление на университета, кражбата на предмети от бившия концентрационен лагер сочи липсата на чувствителност от страна на Байдс към засегнатите и неспособността й да разбере, че е извършила престъпление.
След като разбират за кражбата, от музея Аушвиц-Биркенау заявяват, че планират да внесат жалба срещу Байдс при полския главен прокурор.

"Това е болезнено и възмутително. Мемориалът Аушвиц-Биркенау е защитен обект, който представлява свидетелство за трагедията на Холокоста и Втората световна война, което трябва да бъде запазено за следващите поколения. Трудно е да оправдаем кражба, дори в името на изкуството, което може да се възприеме като опит за набиране на популярност."
Не за пръв път артефакти от Аушвиц са окраднати. През 2009 г. надписът над вратата на лагера "Arbeit Macht Frei" – “Трудът те прави свободен” изчезва.