петък, 21 юли 2017 г.

Siemens прекратява дейността си в Русия

Германският промишлен гигант Siemens прекратява част от дейността си в Русия.

Причината е, че четири газови турбини на компания, първоначално доставени на Русия, без съгласието на Siemens са отклонени към Крим.

Siemens ще продаде миноритарните си дялове в руската група Интеротоматика, ще прекрати споразумение за лиценз в областта на оборудването на електрически централи и засега ще спре напълно доставките си на оборудване за централи на компании, контролирани руската държава, съобщи компанията, цитирана от БТА.

Преди около две седмици Siemens обяви, че разполага с информация от надеждни източници, че поне две от четирите газови турбини, доставени за проекта Таман през лятото на 2016 г. в южната част на Русия, в действителност са се оказали в Крим. Местонахождението на останалите две турбини тогава не беше ясно.

Сега обаче Siemens посочи, че това се отнася за всичките четири газови турбини. 
Компанията подчерта, че е започнала съдебни действия в Русия заради незаконното им прехвърляне към Крим.

Русия анексира Крим през 2014 година. Той също попада под въведените от ЕС санкции след анексирането.
Зам.-председателя на комисията по икономическа политика в Съвета на Федерацията Сергей Шатиров коментира, цитиран от РИА Новости, че решението на Siemens е взето под натиска на Запада и ще е в ущърб на самата компания.

Първият зам.-председател на икономическата комисия в Държавната Дума Владимир Гутенев пък решението на Siemens да прекрати част от дейността си ще доведе само до временни неудобства, които Русия ще може да компенсира.