събота, 23 септември 2017 г.

Паметникът на Калашников с чертеж на Шмайзер

Грешката налага спешни корекции по новооткрития монумент.
На втория ден след тържественото откриване на паметника на Калашников  се налага корекции на монумента на руския конструктор.

Наблюдателни потребители в социалната мрежа забелязаха в един от барелефите чертежи на германската щурмова винтовка StG 44 (Sturmgewehr 44), разработена през 1944 г., на въоръжение във Вермахта и военните формирования на СС.

„Да съсипеш паметника на Михаил Тимофеевич Калашников със схема на Щурмгевер  — това е просто висш пилотаж!“, написа саркастично военният историк Юрий Пашолок на стената си във Фейсбук – и приложи за сравнение копие от чертежите на Хуго Шмайзер.

Чертежът на автомата StG 44, разработен от германския конструктор Хуго Шмайзер, в най-скоро време ще бъде премахнат от барелефа на паметника на Михаил Калашников, съобщи в петък пред агенция „Москва“ Владислав Кононов,  изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество (РВИО), което е поръчител на монумента.

„Искаме да благодарим на човека, който забеляза този чертеж, защото ние не сме специалисти в тази област. Вече наредихме на скулптора Салават Шчербаков да оправи паметника. Тази част от барелефа ще бъде демонтирана, защото наистина авторът и леярите са се объркали“, отбелязва Кононов.

Той пояснява, че РВИО като поръчител са имали искания само относно модела, който Калашников държи в ръцете си — едно от първите оръжия от опитната партида.