събота, 30 септември 2017 г.

Каталуния се готви за избори, въпреки Мадрид

Десетки хиляди каталунски сепаратисти се включиха във финалния митинг преди планирания за неделя референдум за независимост от Испания. Регионалният президент Карлес Пучдемон заяви пред събралото се множество, че смята, че Каталуния ще направи първите си стъпки към суверенна нация. Би Би Си разказва казва се случва преди съдбоносния за областта и страната ден.

Хиляди допълнителни полицаи от цяла Испания са струпани в Каталуния в опит на Мадрид да спре вота.

А „Гугъл“ изтри приложение, което насочва избирателите към секциите. Притежателите, които опитват да свалят апликацията от „Гугъл плей“, получават съобщение, че то е недостъпно в техния район. Все пак пак онези, които вече са го инсталирали, още могат да го ползват. От компанията заявиха, че се съобразяват със съдебна заповед.

Каталуния, богат район с население около 7,5 милиона души в североизточна Испания, има собствени език и култура, както и сравнително широка автономия, но не е призната като отделна държава и се съобразява с Конституцията на Испания.

Натискът за избори за самоопределяне расте в последните пет години, но през 2015 г. местните избори бяха спечелени от коалиция от партии, които подкрепят независимостта. Около 40% от избирателите застанаха зад формации, лоялни на Мадрид.

Ще има ли наистина избори?

На полицията из цяла Каталуния е наредено да не позволява обществени сгради да се използват като изборни секции в неделя.

Огромен брой материали за референдума бяха конфискувани от властите в последните седмици, а официални лица, участващи в кампанията, ще бъдат съдени.

Въпреки това обаче, каталунското правителство обяви в петък, че планира да отвори повече от 2000 избирателни секции. По време на речта си тогава Пучдемон заяви:

„Приятели, предвид, че победата е категорична, нека в неделя се облечем в дрехите на референдума и излезем от домовете си, готови да променим историята“.

Защо Мадрид се противопоставя?

Испанският премиер Мариано Рахой излезе твърдо насреща срещу каталунските сепаратисти, когато те проведоха пробен референдум през 2014 г., като заяви, че няма да отстъпки за искането им за легитимен вот.

Рахой опитва да спре изборите от 2017 г. с аргумента, че той е срещу конституцията – в нея се говори за „неразривното единство на испанския народ, общата и неделима родина на всички испанци“.

Какво още се случи в петък?

• Стотици, ако не и хиляди трактори, бяха докарани в Барселона и други градове, за да служат като бариери около избирателни секции.

• Бяха въведени ограничения за търговските полети на леки самолети и хеликоптери над Барселона, за да се предотврати използването им от активисти за рекламни летящи транспаранти.

• Активисти в подкрепа на референдума окупираха училища из цялата област, за да ги държат отворени за изборите.

Но въпреки напрежението, демонстрациите остават преди всичко мирни.

„Не вярвам да има някой, който би използвал насилие или би провокирал насилие, което ще опетни безупречния имидж на каталунското движение за независимост като пацифистко“, заяви Пучдемон.

Каталуния в цифри

• 16% от испанското население живее в Каталуния

• 25,6% от испанския износ е от региона

• 19% от испанския брутен вътрешен продукт се произвежда в Каталуния

• 20,7% от международните инвестиции в Испания отиват към региона

• 35,3% от БВП на Каталуния е дълг