събота, 30 септември 2017 г.

Божидар Димитров излиза в пенсия

Божидар Димитров излиза в пенсия. Директорът на Националния исторически музей е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение по взаимно съгласие поради придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Боил Банов е подписал заявлението на Божидар Димитров и то влиза в сила от 1 ноември 2017 г.

Историкът бе директор на НИМ от 1994 до 1998 г., когато бе освободен заради конфликта с връщането на „История Славянобългарска“ в Зографския манастир. След това бе назначен обратно на поста през 2001 г., където бе несменяем близо 16 г. – предишният културен министър Вежди Рашидов оправдаваше това с твърдението, че „никой не познава до кътните зъби“ музея.

Служебният министър Рашко Младенов обяви конкурс за директорския пост в НИМ (както и много други институти с „несменяеми“ от години ръководители) през февруари. Самият Димитров тогава заяви, че ще се кандидатира отново – и го направи. Допуснати до събеседване се оказаха той и проф. дин Вера Бонева, шеф на катедрата Културно-историческо наследство в УниБИТ.

Месеци наред се чакаше обявлението от Министерството на културата за провеждането на събеседването с кандидатите – и до момента това не се е случило.