сряда, 11 октомври 2017 г.

Антон Тодоров вече не е депутат

Парламентът прие оставката на Антон Тодоров. 153 депутати бяха за, 14  - против, а 11 се въздържаха.

"От 1996 г. работя като журналист. Това, което се случва днес под прозорците на МС, е показателно, че след гейтове, схеми управляващите вече изграждат система, в която да оказват безпрецедентен натиск над медии."
Това заяви Иван Ченчев (БСП) по време на дебатите.

"Само за седмица Антон Тодоров се превърна от изключителна личност, както го определи Цветан Цветанов, до нежелан колега, който тежи на ГЕРБ. Десетина дни от номинацията за шеф на комисията по досиетата сега - оставка. Нима не громи достатъчно добре комунистите, нима не клевети президента, нима не смазва в зародиш всеки един смислен дебат."
Това заяви Драгомир Стойнев. Според него Тодоров разкрива кухнята на ГЕРБ.

"Той дръпна рязко маската и всички видяха какво е ГЕРБ. Подрива демокрацията, държавността, националното единство. Показва как в управлението влизат хора, които я превръщат в мръсна работа. Тодоров е символ на опростачването в политиката, влязло през парадния вход, през листите на ГЕРБ", заяви Стойнев.
Веселин Марешки заяви, че "Воля" ще гласува против оставката на Антон Тодоров.

"В никакъв случай Тодоров не е по-лош от Делян Добрев и Валери Симеонов. Трябва да разглеждаме в съвкупност тези порочни практики", поясни той.
Йордан Цонев декларира, че ДПС ще подкрепи тази оставка. Според него тя е абсолютно навременна и точна.

"Днес берем плодовете на езика на омразата", заяви Цонев.
Той поиска и оставката на вицепремиера Валери Симеонов и припомни, че тя трябва да бъде приета само от премиера. Цонев е убеден, че Бойко Борисов е помолил Тодоров да напусне.

Тома Биков (ГЕРБ) припомни, че никога в историята на парламента депутат не е подавал оставка заради свое интервю. Той изтъкна, че опозицията не говори с "езика на любовта" и цели да свали правителството в момента, в който България ще председателства ЕС. Той не прие тезата, че Валери Симеонов и Антон Тодоров са заплашвали журналисти. И изтъкна, че журналистите не се заплашват в интервюта, а скрито в обществото.

"Основна брънка в ограничаване на свободата на словото са собствениците на медии", заяви Биков.
И каза, че не е чул от собственик на медия да каже, че е подложен на политически натиск. Биков обясни на БСП, че класациите за свобода на словото се правят от наричаните от тях "соросоидни организации". Той припомни, че през последните дни ГЕРБ е победил БСП на избори в 6 населени места.

Крум Зарков (БСП) отговори на Биков, че правителството се разклаща само всеки ден.