понеделник, 27 ноември 2017 г.

Синодът обяви за свещен дълг да приемем Македонската църква

Светият синод реши да излъчи комисия, която да предприеме необходимите мерки по приемане на Македонската православна църква в своя състав.

"При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка -Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ", се казва в изявлението на Синода.


Председател на комисията за преговори ще е Старозагорският митрополит Киприан, а членове - Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.


Съвещанието с другите православни църкви се налага, за да не бъде наложена схизма на БПЦ. На самата Македонска православна църква е наложена схизма от Сръбската патриаршия и тази схизма е призната от всички останали православни църкви. Затова БПЦ не може да я наруши еднолично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар