вторник, 5 декември 2017 г.

Избраха Поптодорова за вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО

Елена Поптодорова беше избрана за вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор на 63-та Генерална асамблея на организацията в Брюксел, съобщиха от Атлантическия клуб в България.

Тя е получила подкрепата на повече от 2/3 от гласуващите национални поделения.

Елена Поптодорова е дългогодишен дипломат, била е посланик на България в САЩ, говорител на Министерството на външните работи и народен представител в парламента. В момента Елена Поптодорова е директор в Атлантическия клуб в България.

АТА е създадена през 1954 г. като мозъчен тръст на НАТО и днес има за членове 37 национални клуба. С участието на дипломати, военни, представители на отбранителната индустрия и на академичните и научни среди, АТА участва в разработването на трансатлантическа политика в областта на сигурността и отбраната.


През 1996 г. българският Атлантически клуб стана първият член на АТА от държава извън НАТО, а Соломон Паси беше първият президент, избран от ненатовска държава. През 1997 г. България беше първата държава извън пакта - домакин на Генералната асамблея на АТА, припомнят от АКБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар