четвъртък, 11 януари 2018 г.

Доналд Туск: Отечество любезно, как хубаво си ти

С реч изцяло на български език, след като изрецитира в оригинал стихотворението на Иван Вазов „Отечество любезно“, се обърна в началото на председателството председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Словото му бе приветствано с бурни аплодисменти.

Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти...

"Тези думи на Иван Вазов улавят духа на днешното празненство. Тук съм като председател и като поляк. Защото като поляк разбирам колко много работа и усилия ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови, все нови красоти", каза Туск. После заради мястото на церемонията - театъра "Иван Вазов", спомена и актьора Захари Бахаров и участието му в "Игра на тронове".

"Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от Игра на тронове, макар да няма дракони", пошегува се той.

Според него е добре, че председателството е в ръцете на наследниците на най-старата държава.

"Вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка. Кой друг да се заеме с тази важна и трудна задача? Вие винаги сте били решителни и смели, което показахте и през последните години. Ето защо, аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото 1994 г. беше Христо Стоичков на Световната купа", каза още Туск.

Веднага след него председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави с „Добър вечер“, а след това преведе поздрава на английския „за моя скъп приятел Доналд Туск“.

„България е член на Европейския съюз от 11 години, но от 13 века е югоизточната порта на Европа. Това е скъпоплатен исторически опит“. Това пък каза в приветствието си президентът Румен Радев.

Според него на Балканите ние знаем добре, че от разделението се създават трагедии. Радев припомни, че сме родина на кирилицата, но макар страната ни да догонва развитите страни в Съюза, спаси своите евреи в най-мрачните години на континента.

„Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство“, каза Радев.

Президентът спомена, че глобалната ситуация превръща европейската отбрана в императив, а конкурентноспособността не трябва да се постига с орязване на социалните права, а с инвестиции в образованието и високите технологии. Според него ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма.

„Вярвам, че през следващите 6 месеца всички вие, нашите гости от Европа, ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви. Тук православна църква, джамия и синагога са само на няколкостотин метра една от друга. Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкроненена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме. Добре дошли“


„В продължение на шест месеца България ще е основен двигател на задачите на Европейския съюз“, каза парламентарната председателка Цвета Караянчева. Според нея пред България стои нелеката отговорност да работи за консенсусни решения, но тя ще го направи. За да се увенчаят с успех нашите усилия разчитаме на тясното сътрудничество с европейските институции и останалите държави членки, добави Караянчева. Тя припомни, че девизът на председателството „Съединението прави силата“ е изписан на сградата на парламента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар