петък, 23 март 2018 г.

Цитати на великите! Горанов: Виенска инфраструктура с пернишки данъци няма


Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол.

Според него проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България.

"Имуществените данъци са за общините, облагането на доходите е за държавата. Не е дошъл моментът да се откажем от приходите си, за да помогнем на общините. Данъците върху недвижимо имущество се разминават сериозно с тези на Запад. Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци", обясни Горанов.

В кулоарите на парламента Горанов коментира и съобщението на НАП, че за периода 2000 - 2017 г. от ДДС несъбраните вземания по ревизионни актове са в размер на 5,8 млрд. лв. "Това е ежедневна битка, която продължава да се води. Всяка година актуализираме законодателството така, че да намалим възможността за злоупотреби и прехвърляне на дългове на малоимотни и безимотни граждани", каза финансовият министър.

Той добави, че всяка година законодателството се изменя, за да намалим възможността за злоупотреби и прехвърляне на дългове на малоимотни и безимотни граждани.