четвъртък, 8 март 2018 г.

Кой е руският патриарх Кирил, скарал патриотите?


Председателят на „Атака“ Волен Сидеров поиска лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов да се извини за „грубите и недопустими нападки“ и „нанесените обиди“ на руския патриарх Кирил.

Става дума за казаното от вицепремиера пред БНТ вчера сутрин, че хората трябва да са наясно какъв е патриарх Кирил – „известен като „цигарения митрополит“ на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. (долара) вино за нуждите на църквата – пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?! (…) Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ – доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане“.

КОЙ Е КИРИЛ?

"Парите са зло", това е цитат от проповед на руския патриарх Кирил, който многократно е призовавал за съчувствие и помощ на бедните, отказ от "греховните блага на цивилизацията", заради, които "светът ще затъне в грях".

Но, какъв пример дава самият Кирил, известен с луксозния си живот и слабост към скъпи атрибути на властта, разкрива ru.espreso.tv:

1. Яхта за 4 милиона долара

Кирил беше застнет на луксозна яхта, носеща името на езическата богиня Палада, а преди е била на руския президент Владимир Путин. През 2005 година тя е откупена от "Лукойл" и подарена на руската църква. Яхтата, често е виждана закотвена на Ладожкото езеро, където се намира една от резиденциите на Кирил.

2. Автопарк: Cadillac, Land Cruiser, Mercedes

За своите пътувания руският патриарх ползва само най луксозни автомобили и разполага с обширен автопарк, чиято стойност се измерва в стотици милиони рубли. Кирил разполага с колекционерска съветска "Победа",  кадилак Escalade, Toyota Land Cruiser и Мерцедес S класа.

Руските медии по този повод припомнят думите на Кирил на епархийско събрание през 2012 година. Тогава той напътства свещеничеството: Нека използваме такива превозни средства, които няма да дадат повод на нашите недоброжелатели да дискредитират духовенството".

3. Брониран влак-църква

През 2013 година, за годишнината от покръстването на Русия, Кирил пристига в Киев с брониран и брендиран "църковен влак". В "храм-вагона" се провеждали богослужения. На интериора на "храм-вагона" може да завиди не една църква, а отвън е нарисувана огромна икона.

4. Часовник Breguet за 30 хиляди долара

Аксесоарът е сред любимите на монаха-патриарх. Луксозният часовник Breguet  е на стойност 30 хиляди долара е с корпус от бяло злато, каишка от крокодилска кожа. При едно от посещенията на Патриарха при Путин в Кремъл на официалната снимка часовникът беше забелязан от медиите. Веднага след това на официалния сайт на патриаршията часовникът беше "отстранен" с фотошоп, но отражението в полираната кремълска маса беше забравено.

"След като се появи тази снимка отидох да проверя сам, защото идват много хора и ми подаряват разни неща. И си стоят кутиите, които даже не съм отварял и не знам, че са там. И видях, че действително има часовник Breguet, но не съм ги слагал нито веднъж", заяви по повод скандала Кирил.

5. Вила в резерват

Вилата-храм се намира на черноморското крайбрежие в близост до Краснодар. Разположена е на площ от 100 декара държавен горски фонд, оградена е с 3 метрова ограда с бодлива тел. Имението на Кирил затваря достъпа на местните към морето, а еколози съобщават, че край вилата има много отсечени дървета, независимо, че е резерват.Няма коментари:

Публикуване на коментар