неделя, 22 април 2018 г.

54-годишен бивш служител на руската служба за сигурност ФСБ и още 5-ма руснаци са отровили Скрипал и дъщеря му


Британските власти са идентифицирали основните заподозрени за покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщават британски медии.   Според информация на "The Sunday People", заподозрените са шестима, а основният извършител е 54-годишен бивш служител на руската служба за сигурност ФСБ, с агентурно име "Гордън".

Той вероятно си е служил с три псевдонима, сред които Михаилс Савикис.   "The Telegraph" посочва, с позоваване на собствени източници, че заподозрените сега се намират в Русия.  

Сега усилията на антитерористичния отдел на британската полиция са насочени към започване на дело срещу идентифицираните лица. Техните имена не се уточняват, но се казва, че според данни на британските спецслужби, извършителите на покушението са свързани с Кремъл.  

От ключово значение за идентифицирането на заподозрените е направеният анализ на списъците с пътниците от полетите, пристигащи във Великобритания и на заминаващите от страната. Освен това полицията е анализирала записи от камери за видеонаблюдение в Солсбъри и номера на автомобили.  

Агентурното име "Гордън" е станало известно на лондонската полиция след 5-часов разпит на бившия агент на КГБ Борис Капричков, който живее във Великобритания. Самият Капричков заявява пред "The Sunday People", че се е срещал с "Гордън" в началото на 90-те години.   Британските спецслужби смятат, че ще едва ли ще могат да задържат потенциалните убийци, тъй като те вече са в Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар