петък, 27 април 2018 г.

Ким и Мун се срещнаха


Комунистическият диктатор Ким Чен Ун пресече в петък сутринта демаркационната линия с Южна Корея и стана първият вожд на Северна Корея, посетил южната си съседка. Двете Кореи са разделени от 1953 година.

"Разграничителната линия не е толкова висока. Толкова лесно е да я преминеш, а ни отне 11 години преговори докато стигнем дотук", заяви Ким, цитиран от Си Ен Ен.

Преди това Ким се ръкува в продължение на 30 секунди пред камерите на журналистите с президента на Южна Корея Мун Дже Ин. Двамата бяха от двете страни на границята - всеки в своята страна.

"Радвам се да ви видя", поздрави Мун колегата си.

След това Ким премина на територията на Южна Корея за кратко. После същото направи и Мун, който престоя няколко минути на територията на Северна Корея.

"Идваме с усещането за началото на нова история по пътя към мира и процъфтяването на отношенията", заяви в началото на проговорите в Дома на мира Ким Чен Ун.

Мун Джен Ин призова Ким да бъдат постигнати договорености и отвърна:

"Ако нашият диалог е искрен, ще можем да направим голям подарък на нашите народи и хората по света, които се стремят към мир".

Колата на Ким
САЩ приветстваха срещата между лидерите на Северна и Южна Корея.

"Желаем на корейския народ всичко най-хубаво. Надяваме се, че преговорите ще позволят да се постигне прогрес, който в бъдеще да донесе мир и благоденствие на Корейския полуостров", коментира говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

"САЩ са благодарни на нашия близък съюзник Южна Корея за тясната координация при подготовката на планираната среща между президента Тръмп и Ким Чен Ун", посочи още тя.