сряда, 16 май 2018 г.

Среща в София за бъдещето на Западните Балкани


Ако може да се определи кое събитие ще е върховият момент в българското председателство на Съвета на ЕС, то определено това е срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май. Събитие от този мащаб, което събира държавните ръководители от цяла Европа, е без прецедент в демократичната история на България.

Още откакто срещата беше предложена миналата есен, на нея се гледа или с големи очаквания, или с подозрение, и се стига до противоречия заради участието на Косово, непризнато от пет държави в EС (и две на Западните Балкани).

Самата среща на правителствените и държавни ръководители на страните от ЕС ще премине под ръководството на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Последният такъв голям форум бе заседанието през декември 2004 г. на външните министри на 55 държави от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Тогава мерките за сигурност обхващаха 5 дни, докато този път подготвената преди месеци модулна организация за целия 6-месечен мандат позволява предоставянето на информация да става 48 часа по-рано.

Този път ключови места от центъра на София ще бъдат блокирани в продължение на около 3 дни - От 08.00 часа на 15 май до 20.00 часа на 17 май.