вторник, 22 май 2018 г.

Нинова убеди Таско Ерменков да се извини


Таско Ерменков няма да бъде изключван от ПГ на "БСП за България", след като поднесе лично извинение от трибуната на Народното събрание заради публикацията си във Facebook за "отрова" в питейната вода в София.

"Ако съм създал душевен дискомфорт, моля да бъда извинен. Никога и по никакъв начин не съм целял създаването на паника и събуждането на необосновани страхове у хората. В същото време хората имат правото да бъдат информирани за неща, пряко свързани със застрашаването на живота и здравето им", каза Ерменков пред депутатите.

Той обяви, че споделил непроверената информация, призоваваща софиянци да не пият чешмяна вода поне седмица заради "отрова в язовир Искър", след като потърсил справка за качеството на водата в сайта на РЗИ и не открил такива.

Решението за извинението на Ерменков беше обявено първо от председателя на БСП Корнелия Нинова след среща на парламентарната група.

"Така не се прави. Начинът, по който Таско Ерменков е предоставил информацията, за нас е неправилен. Това не е основание, разбира се, той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин", каза тя, цитирана от "Фокус".

Оценката на Корнелия Нинова за поведението на Ерменков дойде ден след като зам.-председателят на БСП и доскорошен депутат Кирил Добрев оправда разпространението на неверни слухове за качеството на водата в София.

В понеделник Добрев каза, че "работата на един народен представител е да задава въпроси" и сравни случая с миналогодишните засичания на по-високо съдържание на уран във водоемите край Хасково и Първомай.

Междувременно, самият Ерменков опроверга спекулациите с публикация, цитираща председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Депутати от ГЕРБ, от своя страна, сезираха прокуратурата заради опозиционния депутат, като окачествиха поведението му като "преследване на специална цел за тероризъм".

Няма коментари:

Публикуване на коментар