четвъртък, 3 май 2018 г.

Едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, другите - от НАТО


България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО.

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод намеренията на лидера на "Воля" Веселин Марешки да инициира референдум за излизане на страната от алианса. Цветанов подчерта, че подобни "анонси" водят до определени спекулации и внушения.

По думите му НАТО е част от националната сигурност сигурност на страната ни. "Ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието на страната ни в НАТО. Всичко останало са възможни хипотези и много тежки сценарии", обясни той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ призова Марешки да не обвързва политиките на ЕС с НАТО, както е направил в изказването си.

Цветанов каза още, че предстоят много интересни избори за европарламент. "Те ще бъдат много ясен лакмус за всички
настроения в обществото за НАТО и ЕС. Убеден съм, че преобладаващите ще бъдат за силна и обединена Европа", обясни той.

По-рано днес пред БНР председателят на "Воля" обяви, че партията му започва да работи за лансирането на идеята за национално допитване за излизане на България от НАТО. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт обаче на референдум по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, може да се произвежда само преди тяхната ратификация. Парламентът ратифицира договора за НАТО още през 2004 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар