петък, 18 май 2018 г.

Треска за имоти на границата между Северна и Южна Корея


На фона на обещанията на Северна Корея да намали напрежението и да поднови връзките с южния си съсед, най-горещият пазар за недвижими имоти в Южна Корея в момента е покрай силно укрепената граница между двете страни, коментират Дж. Но и С. Ким за агенция Ройтерс.

Търсенето на недвижими имоти в малки градчета и слабо населени селски области покрай демилитаризираната зона расте силно заради очакванията за приток на хора и инвестиции. Кан Сон-вок, 37-годишен зъболекар от южнокорейския граничен град Паджу, от средата на март е купил осем отделни парцела земя в и около демилитаризираната зона. Пет е придобил без дори да е стъпвал на тях, използвайки само сателитни снимки и карти от Google Earth, тъй като в зоната не е разрешен обществен достъп.

Кан разказва, че с подобряването на отношенията между бившите врагове интересът към покупки е нараснал толкова рязко, че е трябвало да действа бързо.

"Търсех, откакто през март се появиха новините за среща на върха между Северна Корея и САЩ, и изглеждаше, че всички добри (парцели - бел. прев.) вече ги няма. Тогава осъзнах, че пазарът е обхванат от треска", разказва той.

Инвестицията му по границата вече достига общо 3 милиарда вона (2,8 милиона долара) за 49 акра (20 хектара) земя.


Бодлива тел и ограничения


С десетилетия демилитаризираната зона бе съвсем друг вид гореща точка, сцена на понякога смъртоносни военни провокации и смели опити за бягство от Северна Корея. Зоната, осеяна с постове и опасана с бодлива тел, е създадена след Корейската война от 1950-1953 година. Двете Кореи все още официално не се признават взаимно и технически остават в положение на война, защото тогава конфликтът приключва с примирие, а не с мирно споразумение.

Над един милион противопехотни мини са заложени в граничните райони, включително в демилитаризираната зона и зоната за цивилен контрол в Юга, посочва Джьон Ин-чьол, експерт по противопехотните мини в National Park Conservation Network.

Макар обаче общественият достъп да е ограничен, земята в радиус 2 км южно от южнокорейската страна на демилитаризираната зона и други гранични райони все пак може да бъде купувана и регистрирана. Поземлените сделки в Паджу, който е врата към селцето на мира на ООН в Панминчжон, скочиха над два пъти през март до 4628 спрямо февруари, сочат правителствени данни. Това е много над растежа на на по-известни пазари като модния сеулски квартал Гагнам, където сделките са се увеличили само с 9 процента през същия период.

В селището Джандан-мьон, където се намира гара Дорасан - последната жп спирка южно от границата - обемът на сделки е скочил четирикратно спрямо миналата година. Цените на земята през същия период са се повишили със 17 %. Ким Йон Сик, брокер на недвижими имоти с 25-годишен опит в Паджу, отбелязва, че сред собствениците на земи в демилитаризираната зона има такива, които са наследили фермерски земи от предшествениците си от времето преди Корейската война, и някои дългосрочни инвеститори.

"Офертите надминават по брой предлагането и често виждам как продавачи анулират предварителните договори. Толкова е напечено", разказва той.