сряда, 27 юни 2018 г.

По-малкият от братята Диневи с орден "Стара планина", предложен от патриота Каракачанов


Предприемачът Йордан Динев да бъде удостоен с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен. Предложението е на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Точката е част от дневния ред на днешното редовно заседание на Министерския съвет. Йордан и Динко Диневи са собственици на "Диневи Груп".

Преди няколко месеца инициативен комитет номинира Йордан Динев, по-малкия от двамата братя, за високото отличие, изтъквайки приноса му за развитието на българския туризъм и изграждането на модерна България.

Вероятният повод на връчването на ордена е 50-ия рожден ден на предприемача от Св. Влас.

Братята имат легенда за успеха си.

През 1988 г. взели заем и построили първия си хотел пансион. После дошла демокрацията и го продали, а с парите построили два. И така лека полека логото на фирмата им се изписало на редица сгради, хотелски комплекси и вилни селища на много места по Черноморието, в Пампорово и няколко големи български града, а след това и по румънското Черноморие. Нещо като българската версия на историята за забогатяването на Рокфелер.

Ето как се представят те на страницата на компанията в интернет:

"Ние, ДИНЕВИ ГРУП, правим нещата, които искаме. Строим луксозни жилища, хотели, комплекси, пристанища, ферми. Развиваме туризъм, яхтен бизнес, селско стопанство, култура, спорт.

Правим го с опит, който натрупахме за 28 години от основаването на нашата фирма. Справяме се с препятствията заедно с целия ни екип, с приятелите, партньорите и клиентите ни у нас и по света.
И продължаваме напред, вървим към нови, по-високи цели.

Винаги се стремим да даваме най-доброто от себе си, защото знаем, че да градиш компания с история и богато портфолио, са необходими висок морал, почтеност, лично отношение и уважение."

Ето и още мисли от братята:

"Вярваме, че в основата на нашия успех е и фактът, че се забавляваме докато работим. Наслаждаваме се на всяка минута от това, което правим, защото то е с хъс и от сърце. И се стараем да предадем това и на хората около нас. Така създаваме среда, която мотивира и зарежда с положителна енергия."

Днес в бизнес империята на братя Диневи влизат общо 52 дружества с разнородна дейност. По времето на тройната коалиция – през 2006 г. двамата братя успяха да постигнат морското село Свети Влас да стане град. Това беше необходимо, за да могат да построят яхтеното си пристанище. Преди това по спорен начин успяха да се сдобият с акт за собственост на 24.6 декара земя, част от които са в морето, за да могат да го построят. Това стана с помощта на тогавашните министри на регионалното развитие Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев - и двамата от БСП.

Освен със скъпите си яхти, братя Диневи са известни и с огромния си автопарк от скъпи автомобили, които са с номера 3333, както и със строителството на църкви.