четвъртък, 14 юни 2018 г.

Борисов отказа да се срещне с президента на Македония


Премиерът Бойко Борисов е отказал да се срещне с македонския президент Георге Иванов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Среща с Иванов няма да има и външният министър Екатерина Захареива. Македонският президент се среща днес с президента Румен Радев, като двамата имат планирана съвместна пресконференция.

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", гласи позицията на Министерството на външните работи.

Вчера македонският премиер Зоран Заев и външният министър Никола Димитров бяха изгонени от резиденцията на президента Георге Иванов.

Срещата в резиденцията във Водно, на която двамата министри трябвало да информират държавния глава за преговорите с Гърция за името на страната, продължи едва 120 секунди. Иванов е против спорзумението с Гърция за името Северна Македония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар