вторник, 24 юли 2018 г.

Огненият ад на Гърция


Десетки загинаха, а стотици са ранени в Гърция, докато властите в страната се борят с най-страшното огнено бедствие от повече от десетилетие насам. Няколко големи пожара в района около столицата Атина отнеха животи, унищожиха домове и автомобили и блокираха транспортни връзки.

Загиналите до момента са поне 60 души. 26 тела са открити при курортното селище Мати. Една от най-младите жертви е шестмесечно бебе, за което се предполага, че се е задушило от дима.

Други над 160 души са настанени в болнични заведения с различни изгаряния. 11 от тях са в тежко състояние, а сред пострадалите има деца. Пострадала е и българка. Тя е с изгаряния и е настанена в болница без опасност за живота, съобщиха от министерството на външните работи.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас прекъсна посещението си в Мостар, Босна, за да се върне по спешност в столицата Атина. По думите му 600 пожарникари работят по трите огнени фронта. Два от тях са продължили да се разрастват през нощта около Мати и на около 55 км западно от гръцката столица, близо до Кинета.

Ципрас обяви тридневен траур в страната в памет на жертвите. Той определи случилото се в Гърция като "неописуема трагедия".

Морето като единствен изход

Най-сериозно засегнато от пожарите е курортното градче Мати, което се намира на около 30 км североизточно от столицата Атина. Мястото е популярно сред гръцките почиващи, най-вече пенсионери и семейства с деца.

Много от хората там са били блокирани в огнен капан в домовете или автомобилите си. Притиснати от пламъците, почиващите са се насочили към плажната ивица, за да търсят спасение във водата.

"За радост морето беше там и ние влязохме в него, защото пламъците ни преследваха до водата", разказва Костас Лаганос, който е оцелял при пожара в Мати. "Изгори гърбовете ни, но се гмурнахме във водата... Казах си "Боже мой, трябва да бягаме, за да се спасим"...

Над 700 души са били спасени от плажовете от "Бреговата охрана" и други преминаващи лодки, но други не са имали този късмет.

Спасители са открили телата на 26 души, скупчени близо един до друг на около 30 метра от плажа. Те опитали да намерят изход, но не успели да го направят навреме, разказва Никос Економопулос, ръководител на гръцкия "Червен кръст", пред Skai Tv.

Вчера са проведени спасителни операции по въздух с участието на осем самолета и девет хеликоптера, но те са прекратени през нощта. Девет катера на бреговата охрана, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, недалеч от Мати, за евакуация на граждани и туристи, избягали от огнената стихия по плажовете и в морето. Хората са прехвърляни в хотели и военни обекти.

Огнената стихия е унищожила стотици автомобили и къщи в района на курортното селище.

Огън край столицата

Два големи горски пожара се разразиха от двете страни на гръцката столица Атина в понеделник като изгаряха домове по пътя си и принуждаваха живеещите в тях да се евакуират.

Първото огнище е в борова гора близо до крайбрежното селище Кинета на около 50 км западно от Атина, между столицата и Коринт. Най-малко 150 огнеборци реагираха на място, а пет самолета и седем хеликоптера изсипваха вода от въздух, за да се справят с пламъците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар