сряда, 17 октомври 2018 г.

Терористичен акт в Крим, 18 убити и над 50 ранени


18 човека загинаха, а десетки бяха ранени при терористичен акт в техникум в град Керч на Кримския полуостров, съобщи лидерът на Крим Сергей Аксьонов. Според него убиецът се е самоубил след карвавата баня, предаде "Интерфакс".

Първоначалният оглед на следстванета група говори, че намерените трупове са били простреляни с оръжие. Жертвите са загинали от огнестрелни рани. Намерено е и тялото на атентатора.

Той е разпознат на камерите и е заснет да влиза в сградата с оръжие в ръка. Казва се Владислав Росляков, на 18 години, ученик от 4 курс в колежа.

Очевидно се е самоубил, казват от следствените органи.

По-рано властите обявиха, че е имало експлозия, а взривното устройство е било пълно с метални предмети, за да нанесе колкото се може по-големи поражения. Десетки линейки и пожарни са на мястото на трагичния инцидент.
Според руския национален антитерористичен комитет експлозията е била причинена от самоделно взривно устройство.

Според представител на местните власти в Крим повечето от жертвите са ученици от техникума, съобщава Би Би Си.

Директорката на техникума твърди пред руски медии, че неизвестен въоръжен мъж е нахлулал в сградата. По това време обаче тя не е била там. Тя сравнява случилото се Беслан през 2004 г.

"Имаше много тела, тела на деца, истинска терористична атака", казва тя.

Свидетели разказаха, че са видели в техникума да влиза младеж около 20-25 годишен.

Служител в болница в Керч заяви, че 18 човека са приети с рани от експлозията. Лекарите очакват да бъдат докарани още над 50 пострадали.

Снимки от мястото на взрива показваха изпотрошени прозорци на първия етаж на двуетажната сграда и разпръснати отломки по земята. На мястото са пристигнали линейки и пожарникари, пише БТА.

Започнало е разследване за терористичен акт.

Сред властите в Крим бързо се появи и версията за участието на украинските служби в атентата

Председателят на държавния съвет на Крим Владимир Константинов съзря украинска следа като предположи, че взривът е свързан с Киев.

"Чакаме официална информация. Всички ние разбираме, че всичкото зло на кримската земя идва капитално от украинските власти", заяви той пред тв канала "Россия-24".

"Те никога не са криели ненавистта си към нас, като са ни направили много зло. Компетентните власти трябва да си свършат работата, вятърът духа оттам. Аз съм лично убеден в това", каза още той.

ВИДЕО