събота, 12 октомври 2019 г.

На тази дата: 12 октомври 1492 г. е открита Америка

На 12 октомври 1492 г. експедицията на Христофор Колумб достига Карибските острови, но до края на дните си той смята, че е достигнал Южна Азия.
Колумб вярвал, че Земята е сравнително малка сфера и твърдял, че може да достигне Далечния Изток, като пътува от Европа само на запад. Експедицията му е с екипаж от 90 души на корабите "Санта Мария" (100 т), на който Колумб издига своя адмиралски флаг, "Пинта" (около 60 т) с капитан Мартин Алонсо Пинсон и "Ниня" (около 50 т) с капитан Висенте Янес Пинсон. Те потеглят на 3 август 1492 г. от Палос, спират на Канарските острови за ремонт на "Пинта" и потеглят от там на запад на 6 септември.
Първите три дни цари затишие, но през следващите излиза попътен вятър и корабите бързо напредват. Колумб разбира, че тревогата на екипажа ще се увеличава с непрекъснатото отдалечаване от родината и решава да отбелязва в корабния дневник занижени данни за плаването, а истинските ги записва в свой таен дневник. На 10 септември в неговия дневник са записани 60 левги (360 км) за денонощие, а в официалния - 48 левги. Това продължава и през следващите дни.
На 16 септември от корабите забелязват туфи зелени водорасли в морето и през следващите три седмици флотилията се придвижва на запад през това странно морско пространство. Така Колумб открива Саргасово море.
В началото на октомври моряците и офицерите настойчиво искат да се промени курсът на югозапад, но едва на 7 октомври Колумб се съгласява, вероятно опасявайки се от метеж на корабите. Минават още три дни и се появяват първите птици около корабите, явен признак за наличие на суша.
В 2 часа през нощта на 12 октомври 1492 г., 33 дни след потеглянето им от Канарските острови, морякът Родриго де Триана забелязва на запад земя, която сутринта всички разглеждат с възхищение. Колумб нарича острова Сан Салвадор (според местните Гуанахани). Предполага се, че това е и настоящият остров Сан Салвадор, официално именуван така през 1925 г. От корабите спускат лодка и Колумб, заедно с другите двама капитани, нотариус и кралски контрольор слизат на брега, забиват кастилското знаме, стъпват във владение и съставят съответния нотариален акт.
На острова испанците виждат голи хора и Колумб описва първата си среща с араваките – народ, който след 20-30 години ще бъде напълно изтребен от колонизаторите:
"Те с плуване достигаха до нашите лодки и ни носеха папагали, памучна прежда, земеделски сечива и много други предмети, които обменяха за дреболии, давани от нас. На мен ми се стори, че всички тези хора са бедни, ходят както майка ги е родила, в по-голямата си част са млади, добре сложени физически, лицата им са красиви, косите дълги и здрави, а цветът на кожата им кафеникав. Някои от тях имат рисунки по лицето, белези по тялото, а някои само около очите и носа. Не познават хладни оръжия и не знаят значението на желязото."