четвъртък, 16 април 2020 г.

Змей Горянин - забраненият писател


Реших да публикувам информация за живота и творбите на един наистина велик български писател, който е бил забраняван много години и е почти неизвестен на българите.

На живота в блатото
все така си става:
все потъва златото
а боклукът плава.

Змей Горянин, псевдоним на Светлозар Акендиев Димитров, български писател, публицист, фейлетонист, преводач, е роден на 11. 01.1905 година в гр. Русе в чиновническо семейство. И въпреки че творчеството му е съизмеримо с това на Елин Пелин и други велики писатели, то той е напълно непознат.

Неговите великолепни статии, романи, повести, разкази (голяма част, от които за деца и юноши), пиеси, стихотворения, епиграми са нарочени за „фашистка литература” и са забранявани повече от 50 години.

Те са иззети от библиотеките, изчезват от справочниците, дори от каталозите. През 1944-1945 г. техният автор е обвинен от шести състав на т.нар. „Народен съд” във „великобългарски шовинизъм“, поради интереса си към българската история, който е имал покрай издирването на материали за художествените си творби.

Осъден е на една година затвор и на пълно заличаване от литературния живот.

Когато на 13 декември 1945 г. излиза от затвора, неговите „идейни наставници” Георги Караславов, Христо Радевски и Младен Исаев няколко пъти му предлагат да се разкае публично, за да бъде реабилитиран. Той отказва. Изолиран е от обществения живот в манастира „Седемте престола“, Софийско, където е под непрекъснато наблюдение на ДС. Но не спира да твори.

Подписвал е своите произведения с изобилие от псевдоними (твърди се, че са 18 на брой): Аждер Акиндин, Марин Василев, Дикий, Барин, Змей Горянин, Змея Пепелянка, НЕ Крилов, Камен Къшов, Захария Лютаков, Стоимен Богдан Стоев, като най-известният от тях – Змей Горянин е забранен от „Народната власт”.

„Знам, че съм писател и поет по Божие вдъхновение и по призвание. Знам  добре това. Но какъв е творческият ми ръст, това само времето ще отмери.“, пише в дневника си Светозар Димитров в последната година от живота си.

Ето само част от епиграмите му:

Покой и мир обгърнаха земята.
Във тъмната гора – ни шум, ни звук.
Седяхме двама – аз и самотата…
Ний, само двамата, и никой друг.

***

Какви години, Боже! Да си печелим хляба
с това, което можем, а не с което трябва!…

***

Душата ми копней за тишината,
сърцето ми тупти безспир за мир.
Зове ме горда Стара планина
и сгушеният в нея манастир.“

През 2003 г. излиза стихосбирката „Майчина вяра“, съставена главно от произведения, писани зад манастирските стени, а през 2000 г. – част от епиграмите му.

Другарят —

        господин —

                бай Атанас

стои на сигурна позиция:

да бъде винаги на власт

и нокога във опозиция!
1950

***

Няма нужда от пророци
днеска на земята; —
натежала от пороци —
тя си знай съдбата.
1950

***

Така е нареден света,
че всяко зло е за добро:
загубиш ли си съвестта —
намираш злато и сребро.
1951