неделя, 27 януари 2013 г.

АКТУАЛНО


РЕФЕРЕНДУМЪТ!

Борисов с първа загуба! 

Около 60 на сто от гласувалите днес на първия референдум са подкрепили строежа на ядрена централа в България. Това сочат всички предварителни резултати от екзитпола. С други думи 60 % срещу трите Не-та на Борисов. Припомням, че  това е първа загуба за Бойко Борисов, който се хвали със седем  поредни победи.

Сергей Станишев:

Днес с 60% подкрепа, българските граждани казаха своето ясно ДА за изграждането на нова ядрена централа в България, с което се противопоставиха на решението на правителството да преустанови изграждането на АЕЦ Белене. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев. "Това гласуване само по себе си представлява вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Вот, който е даден не от българския парламент, а от българските граждани. Резултатът от референдума е силен тласък за промяна на политическото статукво в навечерието на парламентарните избори", каза още той и подчерта: Днес направихме нова стъпка към своето национално самочувствие и към по-силното гражданско общество.
Бойко Борисов:
Благодаря още веднъж на Станишев, че освен, че не подписа за "Белене", прояви характер, не се поддаде на кръговете, които искаха да строят, но с организирането на този референдум - завинаги зачеркна темата "Белене". Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Банкя.  В парламента ГЕРБ е гласувал „против”, така че и да влезе, макар че като гледам избирателната активност, живо пиле няма вече по улиците, ако мине 20%, отново в парламента ще гласуваме „не”. Ние сме последователна партия и сме ясно и точно казали „да” за седми реактор в "Козлодуй". България е ядрена сила в момента, има ядрени реактори и ще строи ядрен реактор на Козлодуй, каза Борисов.  Много съм щастлив от победата на Джокович, за Балканите и всички, които гласуваха за спортист на Балканите - това беше уникална негова победа, каза Борисов, най-напред.

Мартин Димитров:
Хората отхвърлиха „Белене". 80% негласували при тази кампания, която продължи повече от 30 години за проекта „Белене", означава че хората разбират, по-добре информирани са. И неучастието е форма на отхвърляне на проекта „Белене". Това каза в интервю за коментарното студио на БНТ Мартин Димитров - съпредседател на Синята коалиция.

ДСБ:

Броят на гласувалите "за" АЕЦ "Белене" е близък до този, с който БСП успя да събере подписите си в референдума, добави той. "В кампанията се роди нова червено - кафява коалиция – социалистът Сергей Станишев се прегърна със Сидеров в защита интересите на мафията и енергийните олигарси", обяви Иван Иванов от ДСБ. "Тези, които са отговорни за похарчените 14 милиона лева за неуспелия референдум, носят отговорност и за незаконно разходваните стотици милиони лева, платени на "Атомстройекспорт" и на "Париба" в ущърб на интересите на България", добави Иван Иванов.


Цветан Цветанов:
Благодаря на тези, които прецениха, че няма смисъл да се отива до урните, за да се гласува. Да помоля всички наши политически опоненти да се върнем на темата, а това е референдумът за ядрената енергетика. Референдумът не беше за и против Бойко Борисов. Това каза Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ, на пресконференция. Парламентарните избори са тези, които дават отговора за нагласите на българските избиратели, каза Цветан Цветанов. Следващият мач е юли 2013 г., знаем какви бяха резултатите на всички местни, президентски и парламентарни избори досега. Нека да не правим паралел с първия демократичен референдум, който се провежда - каза Цветан Цветанов. Реално загубиха всички, които участваха в този референдум. За да има успешен референдум, трябваше да има над 4,345 милиона гласоподаватели и при това число, трябваше над 50 % да кажат "да", за да кажем, че референдумът е успешен, каза Цветанов. С приключването на този референдум приключихме с една лъжа, която се лансира от БСП в последните месеци - за осигуряването на работни места в Северозападна България, каза Цветанов.